Ugrás a fő tartalomra

Cseh Világörökségek és a száztornyú Prága 1.nap




1.nap Pozsony-Lednice-Brno-Prága

Eljött az ideje hogy körbenézzünk az igazi Pilsner, az összes Skoda és Svejk szűkebb hazájában. Rövid cseh kitekintés következik :-)

A szokásos rutin szerint alakult az első reggel, miután mindenki összeverődött Budapesten, az embervásár-mire mindenki megtalálja a megfelelő csoportot és busz - után valahol Budaörs után kezdett éledezni a társaság.  Az autópálya monotóniáját csak az törte meg, hogy lejöttünk róla, aztán Rajkánál átgurultunk Szlovákiába, s hamarosan pazar rálátásunk volt az egykori magyar koronázó városra, Szlovákia fővárosára Pozsonyra. A várost egyik oldalt a négytornyú vár  uralja, a másik oldalon pedig a rengeteg panel..... 

Szlovák utakon

Pozsony

Sokat azonban nem láttunk belőlük, mert  az autópálya alagútjában haladtunk tovább a kifejezetten jó minőségű autópályán. Hogy ezt miért írtam, arra majd később visszatérek.... Szlovákiai utunk mintegy 70 kilométert  tartott, és néha olyan érzés volt, mintha mondjuk az M5-ös autópályán haladtunk volna... aztán persze a hagyományos , Uniós államhatárjelző táblát látva minden a helyére került, megérkeztünk Csehországba.

A mai Cseh Köztársaság területén  az őskor óta éltek ,az 5.században megjelennek az első szláv törzsek, majd 880 körül kezd kialakulni az első Cseh Fejedelemség. A Nagy Morva Birodalom 907-es bukása után a hatalom központja Prága lett, 1002-től pedig a Német-Római Birodalom része lett. 1198-ban I. Ottokár (1198–1230) került hatalomra, aki 1212-ben szerezte meg az örökös királyi rangot. Uralkodása idején Csehország komoly fejlődésnek indult, unokája, II. Ottokár befolyása alá került Ausztria is. 1306-ban kihalt a Přemysl-dinasztia, a helyét a Luxemburgi-ház vette át. Megkezdődött Csehország aranykora. A csehek legjelentősebb uralkodójaként I. Károlyt , tartják, aki IV. Károly néven német-római Császár is volt, akinek uralkodása idején hatalmas fejlődésen ment keresztül az ország: újjászervezte a közigazgatást, földet adott az egyháznak - lett is belőle baj, később a huszita háborúk során ezen területek visszaadását követelték -és megalapította a Károly egyetemet, A Német-Római Birodalom és Közép Európa első egyetemét. Az ország az 1526-os mohácsi csata után Habsburg befolyás alá került, 1620 után addigi önállóságát is elvesztette, s örökös Habsburg tartománnyá nyilvánították. Később ezeken a területen alakították ki a birodalom ipari központjait, egészen 1918-ig a Habsburgok uralma alá tartozott.
A független Cseh Köztársaságot 1918-ban alapították meg, s 1933 után Csehország volt az egyetlen demokratikus berendezkedésű állam Európában. Azonban semmilyen autonómiát nem biztosítottak a területén élő kisebbségeknek, el kezdődtek a hatalmi harcok, a szlovák jobboldal vezetésével. 1939-ben Szlovákia különvált, a maradék területeket pedig  Cseh-Morva Protektorátus néven a Harmadik Birodalomhoz csatolták. A háború alatt a cseh ellenállás leghíresebb cselekedete a Protektorátus vezetőjének , Reinhard Heydrich-nek a meggyilkolása volt, ezt azonban  elképesztő brutális megtorlás követte : június 10-én hat nappal Heydrich halála után az Einsatzgruppen különleges képzettségű katonái betörtek a Lidice nevű bányászfaluba, ahol a férfiakat agyonlőtték, a nőket és gyerekeket pedig deportálták, a falut a földdel tették egyenlővé, megtorlásként a merényletre.
A második világháború után a még az országban lévő német- és magyar kisebbséget kitelepítették, azt ezt lehetővé tevő Benes -dekrétumok máig érvényesek, és terhelik egyfelől Csehország és Németország, másfelől Szlovákia és Magyarország viszonyát.  Az így létrejött Csehszlovákia kommunista kormányai teljesen államosították az ipart és a gazdaságot. a hatvanas években próbálta lazítani,  ennek csúcspontja az 1968-as prágai tavas, amikor is Alexander Dubcek vezetésével megpróbálták létrehozni az ún. "emberarcú szocializmust" és lehetőséget adni a többpártrendszernek is, azonban ezt Moszkva és a csatlós államok nem nézték jó szemmel. 1968.08.21-én a Varsói Szerződés tagállamainak hadseregei -Románia kivételével - benyomultak Csehszlovákiába és  helyreállították a "rendet". 1989-ig a szovjet csapatok ott is maradtak, mert ugye a sör jó, és  a csülök is remek, meg olyan jó itt  ......... 1989-ben egy békés rendszerváltás után Csehország visszatért a demokrácia útjára, 1993-ban pedig különvált Szlovákiától is. Csehországba a fejlődés folyamatos , 2006-ban a Világban a volt Kelet Európai országok közül Csehországot nyilvánította először fejlett országnak.
Az országba belépve -  ellenőrzés sehol, csak egy tábla, ami a határt jelképezi -  mintegy félórás utazás után érkeztünk meg  Lednicébe. A Brno és Breclav közt található település  egy , az Unesco világörökségi listáján szereplő kastéllyal büszkélkedhet.

A Lednicei kastély

A buszparkolóból rövid sétával lehet eljutni a kastélyhoz,  melynek területére érve először egy  karbantartott, szép kis parkon  kell átvágni, hogy néhány perc múlva egy igazi mesebeli kastély  előtt álljunk. A parkon át  megközelítve balról áll a kastély előtte egy kis , virágos tér, mellette pedig egy kastélykert található. A birtok 1249 óta a Lichtenstein család tulajdona volt, s amolyan nyári laknak használták....Eredetileg itt egy lovagvár állt, melyet lebontottak és  1846 és 1858 közt építették fel a ma is látható neoromantikus kastélyt.  A család egészen 1945-ig  birtokolta a helyet, majd jött az államosítás, a tulajdonosoknak költözni kellett, egészen a Lichtensteini Nagyhercegségig... Azt viszont meg kell jegyezni, hogy rendes gazda az állam, ugyanis patent rendben van minden,  az egykori gazdák sem biztos, hogy bele tudnának kötni . A kastély látogatásához be kellett jelentkezni, s mivel hamarabb érkeztünk, ténferegtünk egy kicsit a kastélykertben. 



A nézelődés közben a Bohemia élelmiszeripari vállalat hostesseibe szaladtunk bele, - legalább ötször :-) - akik lelkesen nyomták az emberek kezébe a chips-es zacskókat. Akadt más attrakció is : a parkban bizonyos időközönként a kihoznak egy baglyot, vagy egy sast és röptetik a bámészkodók között- felett- és ha szerencsénk van még egy jó fotó is összejöhet.

A lednicei bagoly

Chipset ? 

A parkban lett volna még mit nézni, azonban eljött a mi időnk, indult a kastélytúra, amiből mindjárt három is van: az első a kastély földszinti termeibe vezet, a második  az emeleti Lichtenstein lakosztályokba is elvisz, a harmadik pedig ezeken felül a második emeleti képtárat is tartalmazza. Miénk az egyes túra volt, fotózni pedig csak vaku nélkül lehetett, de azt sem nézték jó szemmel... Induláskor végigsétáltunk  egy szarvas agancsokkal díszített folyóson, majd következett egy kisebb előcsarnok , ahol leesett mindenkinek az álla : a nagy belmagasságú teremben az emeletre egy rendkívül kimunkált, öntartó fa lépcső vezet fel, a termet pedig egy  három világító részből álló, aranyozott csillár  világítja be.

A fogadó terem

 Kezdésnek nem rossz, innen kisebb termek és szobák következtek,  van itt fürdőszoba vízöblítéses wc-vel és egy ezer literes kád is, majd megnéztük a fegyvertermet is. Innen egy szűkebb folyósón keresztül a  hátsó termeket jártuk be, amelyek más kastélyokhoz képest kisebbek ugyan , de hihetetlen díszítésekkel és berendezési tárgyakkal bírnak. A kastélyra mellesleg annyira vigyáznak, hogy közlekedni csak a leterített , szürke szőnyegen szabad, a parkettára lépni tilos !  Aprólékos részletek mindenhol : a baldachinos ágy lábán lévő  medvetalp, a családi étkező festményei, a kínai vázák és  szekrények, a mennyezetet díszítő fa borítás , mind hihetetlenül kidolgozott és remek állapotban van.

1000 literes kád

Baldachinos ágy

A családi étkező

 Időközben elértünk a Türkiz terembe,  és megint mindenkinek tátva maradt a szája: a színek, a bútorok tökéletes állapotú összhangja tárult elénk. Igaz az rögtön kiderült, hogy a tapéta sajnos már nem az eredeti, hanem annak tökéletes reprodukciója, de ez lényegtelen , ugyanis úgy ahogy van gyönyörű.

A Türkiz terem

  Az innen nyíló könyvtárszobában aztán sikerült überelni az előbbi látványt:  az ajtó mellett egy, egy darab fatörzsből kifaragott öntartó csigalépcső  áll, amit szavakkal egyszerűen nem lehet leírni.... Íme :


 A könyvtárszoba után egy másik , nagyobb szalonba értünk, melyben a fiatal Benkő Dániel lantművészre hajazó figura gitározott ( felöltözve  persze :-) ) némi apró reményében. Ezzel a túra véget is ért, kb . háromnegyed órát vett igénybe, de minden egyes percét megérte. A kastélyból kilépve  egy tavacskát lehet látni, annak túloldalán pedig egy minaret áll. Nem tévedés , egy minaret. 

A helyi minaret

Hogy miért és hogy kerül az oda ? Hát kérem szépen , a kastély építői egy kilátót álmodtak meg oda, azonban nem jött össze annyi pénz, hogy az elkészüljön, ezért úgy döntöttek, hogy azt építenek oda, amire a keret elegendő, és ez egy minaret lett, mely 1802 óta áll a parkban, jelenleg kilátóként üzemel :-)

A kastélyból szépen visszasétáltunk a buszhoz és hamarosan Brno felé vettük az irányt ... a botrányosan rossz minőségű autópályán! Ha a magyar autópályákra panaszkodik valaki, akkor  csapasson egy kisebb távot Prága-Brno közt, azonnal megváltozik a véleménye! Az útburkolaton kb. 10 méterenként keresztbe egy dilatációs csík húzódik, amin áthaladni egy idő után már minden kínnal jár, főleg a futóműnek. Az utastérben a beszélgetés heveny kiabálássá alakul, mert akkora  lesz a zaj, de egy biztos, a sofőr nem fog belealudni a monotóniába. Ráadásul mos épp felújítás van,  - a technológia ugyanaz, szóval nem lesz jobb - így terelések, és sebesség korlátozás is van.... Azt pedig végképp nem értettük, hogy az autópálya mellett nem hirdetések vannak, hanem a cseh nemzeti zászló van kiplakátozva....Ha az országba belépve látom, azt értem, tudtára adják az erre vetődőnek, hogy hol jár, de egész Prágáig  kirakni, sőt láttuk más autópályákon is, az ország belsejében is...

Délután három körül értünk Brno-ba, Csehország második legnagyobb városába, ami az ország igazságügyi intézményeinek székhelye. Itt van az Alkotmánybíróság, a Legfelső Bíróság, a Legfelső Közigazgatási Bírósága és Legfelső Ügyészsége is, mindezek mellett itt van a legtöbb államigazgatási intézmény székhelye is. Brno- látképét a város központjában a Petrov hegyen álló  Špilberk vár, valamint a Szent Péter és Pál-katedrális uralja, ez utóbbihoz mentünk mi is.

Brno, Szent Péter és Pál Katedrális

 A buszok számára kijelölt parkoló a vasútállomás környékén van kijelölve, nem egy bizalomgerjesztő környéken. Innen el kell sétálni egy vasúti híd alatt, ami úgy néz ki, hogy bármelyik pillanatban leszakadhat. Tovább haladva feltűnik a Posta épülete és azt látva elgondolkodik az ember, hogy tuti jó helyen van -e ? Egy szürke, koszos, szocreál épületet tessék elképzelni, ami minden történelmi és időjárási esemény nyomát magán viseli...Szörnyű látvány! Ezzel szemben azonban már az óváros utcái találhatóak, első látásra sem volt szimpatikus, mert majd minden utcasarkon az előző esti  (aznapi)  buliból hazavonulók szemete és hányásnyoma fogadja a gyanútlan turistát. Néhány sarokkal beljebb azért már konszolidálódik a helyzet,  a Kapucinusok Temploma előtt azért már rend van. Ez az intézmény arról is nevezetes, hogy az itt örök nyugalomra helyezettek mellet 153 múmia is található, közte a város egykori elöljáróit is. Belépődíj ellenében látogatható és megtekinthető, akinek ez a vágya..... 

Az óváros egy kis szelete

A Kapucinusok temploma

Továbbhaladva egy rövidebb lépcsőn keresztül a város jelképének számító Szent Péter és Pál katedrálishoz jutottunk el.  A lépcső mellett két oldalt látható a két névadó szent  kőszobra,  mondani sem kell mindegyik szentnek maga felé hajlik a keze :-)

A Szentek
A katedrális

A katedrális tornyai 84 méter magasak, templom pedig  a 11-12. század óta áll itt, azóta persze többször átépítették. A harmincéves háború alatt a várost svéd csapatok zárták körbe, de bevenniük nem sikerült. A védők az utolsó roham előtt  megtudták, hogyha a svédek déli harangszóig nem foglalják el a várost, elvonulnak. Az utolsó roham  során a hősiesen kitartó védők - végső lehetőségként- délelőtt 11-kor megkongatták a harangokat, a svédek pedig lógó orral vonultak el a város alól. Azóta harangoznak minden nap 11-kor Brno-ban. A  templom belső dizájnja a XIX.század végén alakult ki, a külső jellegét pedig 1901-ben alakították ki. A katedrális a cseh 10 eurós érmén is megtalálható...
A templom megtekintése után adódott némi szabadidőnk is, így szétnéztünk a környéken. Tipikus, nyüzsgő belváros, vasárnap lévén majd minden zárva, igazából az óváros gyönyörűen felújított főterén kívül más érdemleges látnivalónk nem akadt.

Az óváros felújított főtere

 A csatangolás után visszamentünk a buszhoz és folytattuk a zötykölődést Prága felé. Az útburkolat továbbra is kriminális, azzal a különbséggel , hogy időnként van benne felújított rész is, az egy kicsit jobb , viszont nem tart sokáig és újra jön a tam-tam....

Kora este volt mire Prágába értünk,  s rögtön feltűnt, hogy a házak, az utcák milyen jó állapotban vannak. Nos itt a rendszerváltás után a hazatérő , egykori gazdag családok, háztulajdonosak azzal a feltétellel kapták vissza az ingatlanokat, hogy felújítják és rendszeresen karbantartják. Ezt komolyan vették és látszik is az eredménye.  Ahogy haladtunk  beljebb  hirtelen feltűnt jobbról az Eden Arena, a Slavia Praha futballcsapat otthonául szolgáló stadion, illetve egy több lett a felújított sorház és a panel is. Röviddel később megérkeztünk a külvárosban található hotelünkhöz, ami  nem egy tüchtig , csili-vili alpesi szálloda volt, de a célnak tökéletesen megfelelt. Becsekkolás, majd vacsora következett természetesen kaptunk káposztát is ( sört is :-) ) , majd a jól megérdemelt alvás következett.  Amennyit zötyögtünk Prága és Brno közt, ránk is fért  :-) ....


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sörözzünk !!! Az osztrák söripar remekei :-)

Az előző poszt végén írtam, egy kis helyi fesztiválról. Azt tudni kell, hogy Ausztriában, Svájcban és Németországban is az emberek minden lehetőséget megragadnak, hogyha szórakozásról van szó. De, ezt is ésszel teszik :   teszem azt, az egyik kis faluban szükség van a faluban található padok felújítására, akkor szerveznek egy jótékonysági estet, összeszalad a falu, a helyi vállalkozók kitelepszenek, sör, kolbász stb.     Az itt összegyűjtött adományokból pedig rendbe rakják a padokat,   aztán lesik a következő alkalmat, hogy szervezhessék a következő kis bulit… Igy megy ez… Az ilyen kis összejöveteleken de akár a nagyobb fesztiválokon aztán a helyi sörfőzdék igen kitesznek magukért. Ausztriában nagy hagyománya van a sörfőzésnek és a sörivásnak, erről szólna most ez a kis bejegyzés. Az osztrák sörök nagy része is a német tisztasági törvény alapján készül. Hogy mi is ez : 1516-ban Bajorországban bevezették az úgynevezett "tisztasági törvényt", amely a sörfőzéshez csak a négy

Schloss Hohenwerfen - Kémek a Sasfészekben

Schloss Hohenwerfen - Kémek a Sasfészekben  Salzburg és Bischofshofen közt az A10 jelű autópályán haladva pazar látvány tárul az utazó elé, ugyanis   kb.150 méter magasból egy gyönyörű vár   magasodik a völgy fölé. Ez a Schloss Hohenwerfen, s az impozáns vár sokaknak ismerős lehet: az épület Schloss Adler művésznéven a Kémek a Sasfészekben című, 1968-ban készül háborús remekmű díszleteként és helyszínenként szolgált. De ne rohanjunk előre ... A vár 1075-és 1078 között épült   Gebhard, salzburgi érsek megrendelésére, a környék védelmének céljából. A vár hosszú évszázadok át a salzburgi érsekek birtokában volt, és egy időben vadászkastélyként is funkcionált. A német parasztháborúk idején a felfegyverkezett bányászok és munkások 1525-1526-ban megtámadták, az ostrom után pedig porig égették. A lázadások leverése után aztán   - büntetésből -   nekiállhattak újra építeni. A renoválás során itáliai erőd-és várépítési   tapasztalatokat is felhasználtak. A harmincéves háború

A MILKA - Story : A lila tehén nyomában

H a azt mondom, MILKA, mindenkinek beugrik a lila tehén  és a finom alpesi csoki. De mitől lett ilyen népszerű a márka ? Ime a MILKA story.... Kezdjük az elején : Phillip Suchard  - aki  eme csodát megalkotta - svájci cukrászmester, 17 éves korában kezdett el gyakornokként dolgozni testvére berni cukrászdájában . Mint abban az időben sokan , a fiatal ember híres és sikeres szeretett volna lenni, erre lehetőséget pedig abban látott, hogy Amerika felé vegye az irányt. Svájci órákkal és nagy becsvággyal felpakolva vágott bele a nagy kalandba, ami aztán nem úgy sikerült ahogyan ő tervezte. Hazatérve Svájcba,  1825 novemberében Neuenburgban megnyitotta saját cukrászdáját,  ahová egy újszerű édesség,  az "au chocolat fin de sa fabrique",  vagyis a „finom házi készítésű csokoládé"-val igyekezett becsábítani az embereket. A valódi kézműves termékek hamar népszerűek lettek, azonban a lassú gyártás miatt hamarosan modernizálni kellett az üzemet. 1826-ban a szoms