Ugrás a fő tartalomra

Sörözzünk !!! Az osztrák söripar remekei :-)

Az előző poszt végén írtam, egy kis helyi fesztiválról. Azt tudni kell, hogy Ausztriában, Svájcban és Németországban is az emberek minden lehetőséget megragadnak, hogyha szórakozásról van szó. De, ezt is ésszel teszik :  teszem azt, az egyik kis faluban szükség van a faluban található padok felújítására, akkor szerveznek egy jótékonysági estet, összeszalad a falu, a helyi vállalkozók kitelepszenek, sör, kolbász stb.   Az itt összegyűjtött adományokból pedig rendbe rakják a padokat,  aztán lesik a következő alkalmat, hogy szervezhessék a következő kis bulit… Igy megy ez… Az ilyen kis összejöveteleken de akár a nagyobb fesztiválokon aztán a helyi sörfőzdék igen kitesznek magukért. Ausztriában nagy hagyománya van a sörfőzésnek és a sörivásnak, erről szólna most ez a kis bejegyzés.
Az osztrák sörök nagy része is a német tisztasági törvény alapján készül. Hogy mi is ez : 1516-ban Bajorországban bevezették az úgynevezett "tisztasági törvényt", amely a sörfőzéshez csak a négy alapanyag, a maláta, a víz, a komló és az élesztő felhasználását engedélyezte. A törvény 1516-os változatában csak a vizet, a malátát és a komlót említették, mivel az élesztőt csak a 19. században izolálta Louis Pasteur.
1987-ben a Reinheitsgebot - ot az Európai Gazdasági Közösség hatályon kívül helyezte az európai piac megnyitásának részeként. Számos sörgyár úgy döntött azonban, hogy ennek ellenére fenntartja a Reinheitsgebotot a sörfőzési tevékenységében, a szakmájuk és örökségük iránti tiszteletből.

Az Alsó Ausztriában található Weitra városa büszkélkedhet azzal a megtisztelő címmel, hogy elsőként kapott sörfőzési jogot. Amikor Szép Frigyes Weitra városát 1321. május 26-án városi rangra emelte, sörfőzési jogot is adományozott a településnek. Miután IV. Rudolf császár tovább bővítette a polgárok sörfőzési és sörmérési jogait, a kisváros polgárai elől jártak a sörfőzés művészetében és tudományában.

Alsó-Ausztria két számottevő sörgyára családi vállalkozásként üzemel. Az unterradelbergi Egger sörgyár a három Egger fivér tulajdonában van, akik 1978 óta működtetik az üzemet, miután az Egger sör sikerének köszönhetően kinőtték a család tulajdonában álló, 1650-ben alapított kufsteini sörfőzdét. Termelésük nagy részét az Egger Naturbräu sörfajta teszi ki. Termékeik már néhány éve a magyarországi boltok polcain is feltűntek, igaz az ausztriai kínálat sokkal nagyobb, mint a hazai…



Az osztrák sörtermelés másik fontos szereplője a Schwarz család Brauerei Zwettl sört gyártó sörfőzdéje. A ciszterci rendi kolostor 1708-ban hozta létre Zwettl városának első sörfőzdéjét, a Stiegenbrauereit. Másfél évszázaddal később a városban már huszonnyolc sörmester tevékenykedett.


A következő ismert sör a Schwechater Bier. A Schwechat melletti kis sörfőzde sokáig csak egy volt a sok közül, az éppen arra járó török – kuruc hordák többször is lerombolták, míg nem az 1796-ban a sváb Franz Anton Dreher tulajdonába került. Az öreg Dreher 1810-ben született fia tovább vitte a családi vállakozást, és 1836-ban a müncheni Spatenbrau tulajdonos fiával Gabriel Sedlmayrt-arl tanulmányútra mentek Angliába , a sörfőzés ( és a labdarúgás) szülőföldjére. Miután 1837-ben visszatértek, az ifjabb Dreher bérbe vette a kis schwechati sörfőző üzemet és egy új, alsóerjesztésű sör előállitásába fogott. Az eredmény a Kaiserbier néven forgalomba került nedű, de a sör hűtése miatti problémák visszavetették a forgalmat. Dreher tehát létesített egy óriási jégtárolót a sörfőzde alatt, majd a folyamatos fejlesztések hatására 1877-ben már saját hűtőgépe volt az üzemnek. Azóta a Dreher név egyet jelent a minőséggel.




Napjainkban Ausztria legnagyobb  sörgyártó vállalata az Österreichischen Brau Union Ag., amely Linzben található.


Olyan vállalatok összefonódásából jött létre, mint a Schwechater, a grazi  Steierbrau valamint a zipfi és a wieselburgi sörfőzdék. Ezek a sörfőzdék továbbra is önállóan állítják elő italaikat, csak a konszern fennhatósága alá tartoznak. A Steierbrau legismertebb söre a Puntigamer, mely a grazi focicsapat névadó szponzora is.

Hasonlóan jól csengő név a sörivók körében a Gösser is amely a stájerországi Göss apátságából származik. Itt már valószínűleg a 12-13. században is készítettek sört a tisztelendő urak, de az első írásos említése 1459-ből származik. Az apátságot a 18. században felszámolták, ezután egy Max Kolber nevű vállalkozó alapította meg a Gösser sörgyárat. Magyarországon a 80-as évek végén jelent meg. Talán a legnépszerűbb itókájuk a hagyományos sör mellett a Naturzitrone , a Radler (sör és limonádé) kategóriába tartozó sörkülönlegesség a jól ismert, tradicionális és karakteres íz világú Gösser és a természetesen frissítő citromlé ötvözete. Természetes gyümölcscukor tartalmú és mentes mindenféle mesterséges adalékanyagtól. Mindössze 2%-os alkoholtartalommal rendelkezik.


Nekem személy szerint a Zipfer a kedvencem a nem gyenge felhozatalból. A Zipf sörfőzde eredetileg családi biznisz volt, melyet 1858-ban alapított Franz Schaup, de 1970 óta a Brau Union része. A Zipfer Original  az 1516-os Német tisztasági törvény, a Rheinheitsgebot előírása alapján készül. Jellegzetes üvege és a lecsavarható kupakja is egyedivé teszi, meg az import miatti magas ára is…L
Aztán itt van még az Ottakringer , amely bécsi székhellyel rendelkezik. Az Ottakringer mellett itt főzik a Gold Fassl illetve a Gambrinus sört is. Magyarországon a pécsi Szalon sörfőzde állítja elő.


A Salzburgban található Stieglbauerei zu Riedenburg bei Salzburg , ami a legnagyobb magántulajdonú sörfőzde Ausztriában. A Salzburger Stiegl  és a Gaudi sörök készülnek itt.  Stiegl dobozán látható öt lépcsőfok  az eredeti sörfőzde – Alm-csatornához vezető lépcsők melletti – fekvésének köszönhetően váltak a híres salzburgi sör ismertetőjegyévé, amelynek hagyományai egészen 1492-ig nyúlnak vissza.


Itt található a Stiegl Brauwelt is, ami a sörfőzés tudományár mutatja be a látogatóknak, na persze kóstolással egybekötve J
 
A felsorolás nem lehet teljes, hiszen rengeteg kisebb helyi sörfőzde működik Ausztriában, akik nagyon jó söröket készítenek, de csak a régióban tudják árusítani. Nem szóltam pl. a bludenzi Fohrenbrau söreiről, vagy éppen  a Braucommune in Freistadt által főzött nedűkről sem.  Mindenkinek más az ízlése és mindenkinek meg van a maga kedvenc söre, aminek elfogyasztásához Ausztriában nagyon alkalom sem szükségeltetik. Azonban a fent említett kis fesztiválok igen alkalmasak néhány korsó kiváló minőségű osztrák sör elfogyasztására, kulturált körülmények közt, és hangulatos tiroli zene mellett.

Egészségünkre !!!!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Schloss Hohenwerfen - Kémek a Sasfészekben

Schloss Hohenwerfen - Kémek a Sasfészekben  Salzburg és Bischofshofen közt az A10 jelű autópályán haladva pazar látvány tárul az utazó elé, ugyanis   kb.150 méter magasból egy gyönyörű vár   magasodik a völgy fölé. Ez a Schloss Hohenwerfen, s az impozáns vár sokaknak ismerős lehet: az épület Schloss Adler művésznéven a Kémek a Sasfészekben című, 1968-ban készül háborús remekmű díszleteként és helyszínenként szolgált. De ne rohanjunk előre ... A vár 1075-és 1078 között épült   Gebhard, salzburgi érsek megrendelésére, a környék védelmének céljából. A vár hosszú évszázadok át a salzburgi érsekek birtokában volt, és egy időben vadászkastélyként is funkcionált. A német parasztháborúk idején a felfegyverkezett bányászok és munkások 1525-1526-ban megtámadták, az ostrom után pedig porig égették. A lázadások leverése után aztán   - büntetésből -   nekiállhattak újra építeni. A renoválás során itáliai erőd-és várépítési   tapasztalatokat is felhasználtak. A harmincéves háború

A MILKA - Story : A lila tehén nyomában

H a azt mondom, MILKA, mindenkinek beugrik a lila tehén  és a finom alpesi csoki. De mitől lett ilyen népszerű a márka ? Ime a MILKA story.... Kezdjük az elején : Phillip Suchard  - aki  eme csodát megalkotta - svájci cukrászmester, 17 éves korában kezdett el gyakornokként dolgozni testvére berni cukrászdájában . Mint abban az időben sokan , a fiatal ember híres és sikeres szeretett volna lenni, erre lehetőséget pedig abban látott, hogy Amerika felé vegye az irányt. Svájci órákkal és nagy becsvággyal felpakolva vágott bele a nagy kalandba, ami aztán nem úgy sikerült ahogyan ő tervezte. Hazatérve Svájcba,  1825 novemberében Neuenburgban megnyitotta saját cukrászdáját,  ahová egy újszerű édesség,  az "au chocolat fin de sa fabrique",  vagyis a „finom házi készítésű csokoládé"-val igyekezett becsábítani az embereket. A valódi kézműves termékek hamar népszerűek lettek, azonban a lassú gyártás miatt hamarosan modernizálni kellett az üzemet. 1826-ban a szoms