Ugrás a fő tartalomra

Vásárhelyi-Bréda Kastély, Lökösháza

 

 

Néhány hete megnéztük Békés vármegye egyik legeldugottabb, egyébként remek állapotban lévő kastélyát.  A román határtól néhány kilométerre található kis ékszerdoboz igen komoly felújításon esett át évekkel ezelőtt, nem mellesleg egy szinte egyedülálló kuriózummal is szolgál.

 

A kastély építtetője Vásárhelyi I. János, Arad vármegyei alispán volt. Az 1810 körül épített klasszicista kastély mintájául az Andrea Palladio által tervezett, Vicenzában álló reneszánsz stílusú Villa Capra szolgálhatott, erre számos utalás található a kastélyban látható tárlaton is. A kastély négyzet alaprajzú, eredetileg négy irányban szimmetrikusan kialakított homlokzattal épült,az épület központja a kör alakú kupolaterem, ezt ölelik körbe az épület további helyiségei. A kupolát kívülről egy négyzet alaprajzú, cseréptetővel fedett torony rejti. A kastélyt az 1870-es években és 1921–1922. között átépítették.

 

Az 1840-es években az épületben a két Vásárhelyi testvér, Vásárhelyi János (1800-1843) és Vásárhelyi Albert (1802-?) lakott családjával együtt. A testvérek halála után 1848-ban az özvegyek Aradra költöztek, az épület 20 éven át lakatlan volt. 1860-1870 között báró Bohus Mihály (Vásárhelyi Júlia férje) tette lakhatóvá a kastélyt. 1921–1922 között a kastély másik névadója Bréda Viktor (aki Vásárhelyi Júlia és Bohus Mihály lányát Bohus Ilonát vette feleségül) alakított a kastélyon. 1940-től a kastélyt csak nyáron lakták.1944 őszén a kastélyt teljesen kifosztották, a könyvtár összes könyvét elhordták, a képtárának nyoma veszett, a helyreállításkor mindössze egy kanalat tudtak kiállítani, ami bizonyítottan a kastély eredetei berendezéséhez tartozott…

Bréda Viktor és felesége


A szocializmus éveiben sok mindenre is használták, volt itt üzemi konyha, iroda, laktanya, magtár, szárító, és a rendszerváltásig viszonylag vigyáztak is az épületre, azonban 1990 után nem akadt gazdája, az épületet teljesen elhanyagolták, beszakadt tetőzettel várta az enyészetet. A kastély végül magánbefektetők birtokába került, akik 2010 és 2013 közt teljesen felújították, napjainkban több kiállításnak ad otthont.

 

A kastélyt Lökösháza előtt balra fordulva egy rossz minőségű úton lehet megközelíteni. Az egykori kastélypark területén parkolókat is kialakítottak illetve egy rendezvényterem is található. 


A felújított főbejárat...

Az épülethez egy kisebb emelkedőn lehet felmenni, belépve a kastélyba egy kis kávézó és szuvenír árusító hely található, a jegyváltás után innen indulva lehet körbejárni az épületet. Ebből a kis helységből kilépve néhány méterre a kupolateremben egy Focault inga látható, a falakon néhány festmény tekinthető meg. A következő helyiségben a kastély története elevenedik meg, az egykori lakók portréival és a kastélyról készült rajzok, festmények és fényképek által. A képeket nézve elképesztő munka volt a felújítás, mert a kastély egy valódi romhalmaz volt.

...ami ilyen volt
 

A következő néhány szobában a 20.század elejének berendezési tárgyai láthatóak, melyek kaotikus összevisszaságban keverednek afrikai és egyéb, más nemzetek műtárgyaival. Érdekes egy kombináció, amikor egy helységben látható néhány maszáj harci dísz, egy intarziás asztal illetve néhány karácsonyi nipp az 1930-as évekből…


 

A pincében viszont igazi kincseket lehet látni: itt megtalálható minden, ami a 20. század elejétől egészen a 60-as évekig bezárólag egy vidéki háztartásban megtalálható volt, a bádogkantától kezdve az atomtámadást is átvészelő VEF rádión át a gyerekruháig minden! 

 Az időutazás a  kupolaterem alatt folytatódik :  itt egy 1500-as évekből származó ágyú található, mellette egy lovagi páncél és hogy teljes legyen a zűrzavar a háttérben egy Sachs motorkerékpár áll a 1900-as évek elejéről, a mellette lévő helyiségben pedig  kisebb-nagyobb gyermek hintók vannak kiállítva illetve a lótenyésztésről tudhatunk meg néhány dolgot…

 

A pincéből felsétálva kimentünk a kastély parkba, az épület mögött található az egykori Szent Anna kápolna emlékhelye. Az 1810 körül épült kápolna és családi kripta az akkori tulajdonosnak, Vásárhelyi Albertné Brünek Judithnak köszönhető,  1965-ös lebontásáig állt a kastély parkjában az öreg tölgyfák két sora között. A kriptában lévő csontokat egy közös sírban helyezték el a községi temetőben. A kastély parkja egyébként nagyon hangulatos, a hatalmas fák alatt több pad is található.



A kastély a parkból nézve

 

A bevezetőben említett kuriózum pedig nem más, mint a kastély homlokzatára vetített kb. 40 perces fényjáték, amit a látogatók mindennap sötétedés után tekinthetnek meg, kissé borsos felár ellenében. 

Felemás érzésekkel távoztunk: az épület szép, kívül és belül is, a kastély történetéről szóló kiállítás rész érdekes, de a helységeket járva az összevisszaság a jó szó, ami eszünkbe jut, mintha a tulaj sem tudta volna igazán, hogy hogy is nézzen ki a tárlat. Ettől függetlenül érdemes megnézni a helyet a kastély és a park is megéri a rászánt időt.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sörözzünk !!! Az osztrák söripar remekei :-)

Az előző poszt végén írtam, egy kis helyi fesztiválról. Azt tudni kell, hogy Ausztriában, Svájcban és Németországban is az emberek minden lehetőséget megragadnak, hogyha szórakozásról van szó. De, ezt is ésszel teszik :   teszem azt, az egyik kis faluban szükség van a faluban található padok felújítására, akkor szerveznek egy jótékonysági estet, összeszalad a falu, a helyi vállalkozók kitelepszenek, sör, kolbász stb.     Az itt összegyűjtött adományokból pedig rendbe rakják a padokat,   aztán lesik a következő alkalmat, hogy szervezhessék a következő kis bulit… Igy megy ez… Az ilyen kis összejöveteleken de akár a nagyobb fesztiválokon aztán a helyi sörfőzdék igen kitesznek magukért. Ausztriában nagy hagyománya van a sörfőzésnek és a sörivásnak, erről szólna most ez a kis bejegyzés. Az osztrák sörök nagy része is a német tisztasági törvény alapján készül. Hogy mi is ez : 1516-ban Bajorországban bevezették az úgynevezett "tisztasági törvényt", amely a sörfőzéshez csak a négy

Schloss Hohenwerfen - Kémek a Sasfészekben

Schloss Hohenwerfen - Kémek a Sasfészekben  Salzburg és Bischofshofen közt az A10 jelű autópályán haladva pazar látvány tárul az utazó elé, ugyanis   kb.150 méter magasból egy gyönyörű vár   magasodik a völgy fölé. Ez a Schloss Hohenwerfen, s az impozáns vár sokaknak ismerős lehet: az épület Schloss Adler művésznéven a Kémek a Sasfészekben című, 1968-ban készül háborús remekmű díszleteként és helyszínenként szolgált. De ne rohanjunk előre ... A vár 1075-és 1078 között épült   Gebhard, salzburgi érsek megrendelésére, a környék védelmének céljából. A vár hosszú évszázadok át a salzburgi érsekek birtokában volt, és egy időben vadászkastélyként is funkcionált. A német parasztháborúk idején a felfegyverkezett bányászok és munkások 1525-1526-ban megtámadták, az ostrom után pedig porig égették. A lázadások leverése után aztán   - büntetésből -   nekiállhattak újra építeni. A renoválás során itáliai erőd-és várépítési   tapasztalatokat is felhasználtak. A harmincéves háború

A MILKA - Story : A lila tehén nyomában

H a azt mondom, MILKA, mindenkinek beugrik a lila tehén  és a finom alpesi csoki. De mitől lett ilyen népszerű a márka ? Ime a MILKA story.... Kezdjük az elején : Phillip Suchard  - aki  eme csodát megalkotta - svájci cukrászmester, 17 éves korában kezdett el gyakornokként dolgozni testvére berni cukrászdájában . Mint abban az időben sokan , a fiatal ember híres és sikeres szeretett volna lenni, erre lehetőséget pedig abban látott, hogy Amerika felé vegye az irányt. Svájci órákkal és nagy becsvággyal felpakolva vágott bele a nagy kalandba, ami aztán nem úgy sikerült ahogyan ő tervezte. Hazatérve Svájcba,  1825 novemberében Neuenburgban megnyitotta saját cukrászdáját,  ahová egy újszerű édesség,  az "au chocolat fin de sa fabrique",  vagyis a „finom házi készítésű csokoládé"-val igyekezett becsábítani az embereket. A valódi kézműves termékek hamar népszerűek lettek, azonban a lassú gyártás miatt hamarosan modernizálni kellett az üzemet. 1826-ban a szoms