Ugrás a fő tartalomra

Leonardo Szülőföldjén 5.nap

 

 Padova


Utolsó napunk is a megszokott rutin szerint kezdődött, összepakoltunk a szobában, lementünk reggelizni, majd a cuccokat be a buszba és indulás Padova irányába.

 

Monselice és Padova autópályán kb 30 percnyire fekszik egymástól, így elég hamar odaértünk. Padova eredetileg szegény halászfalu volt, a Brenta folyó mentén alakult ki az időszámításunk előtti 10. században, első ismert neve Patavium. A római időkben neves gazdasági centrummá gyarapodott, majd 1167-ben szabad városállamként csatlakozott a Lombard ligához. 1222-ben megalapították a város híres egyetemét, amely az egyik legjelentősebb egyetem volt a kora újkori Európában, 1592–1610 között itt tanított Galileo Galilei, aki a matematika tanszék vezetője volt. Napjainkban Itália második, s egyben a világ ötödik legrégebbi máig fennmaradt egyeteme. 1405-ben a város elveszítette függetlenségét, és Velence uralma alá került, egészen a Velencei Köztársaság 1979-ben bekövetkezett bukásáig. A város 1866 óta Olaszország része.

Buszunk egészen a belvárosig vitt be minket, a Prato della Valle-n levő kiszállóhelyig , innen sétáltunk egy keveset. A Prato Della Valle egy hatalmas, ovális tér, szobrokkal és szökőkúttal és vizesárokkal, melynek mindkét oldalán összesen 78 szobor sorakozik. A szobrok olyan személyeket ábrázolnak, akik Padova városának vagy az egyetemének a hírnevét öregbítették: Galilei, Petrarca és II. Pál pápa szobra mellett magyar vonatkozású személyt is ábrázoltak, Báthory Miklós váci püspök, Mátyás király udvarának nagy humanistája is tanult Padovában. Nagyon hangulatos…

A Prato della Valle

A téren átvágva a dallamos nevű Via Bellato Luca Belludi utcán sétáltunk a középkori hangulatú házak és árkádok alatt a Szent Antal Bazilika felé. Az árkádok alatt kis üzletek és kávézók illetve szuvenír árusok üzletei találhatók. Rövid gyaloglás után máris a Piazza del Santo-n, a Szent Antal Bazilika előtt álltunk. Padovai Szent Antal (1195. augusztus 15. – 1231. június 13.) portugál katolikus pap és a ferences rend szerzetese, a város leghíresebb embere. Élete során hatalmas prédikációjáról, a szentírások szakszerű ismeretéről, valamint a szegények és betegek iránti halhatatlan szeretetéről és odaadásáról ismerték meg kortársai, az egyháztörténelem egyik leggyorsabban szentté avatott tagja volt, akit alig egy évvel halála után szentté avattak. Alakjához csodálatos gyógyulások, eretnekek megtérítése és más egyéb történetek kötődnek. XII. Pius pápa 1946. január 16-án az egyház doktorává nyilvánította.

Szent Antal Bazilika
 

A Bazilikában éppen miséztek, ezért csak úgy diszkréten lehetett mozogni, de szépen körbe tudtunk nézni. A Bárka kápolnában található a Tomba di Santo, azaz a Szent Sírja, itt nyugszik Padovai Szent Antal. A hagyomány szerint, aki a szarkofágot megérinti szerencsés és egészséges marad. Hát rajtam nem múlt a dolog, remélem igaznak bizonyul a hagyomány :-)

 

Szent Antal síremléke

A szarkofág megtekintése után egy, Szent Antal emlékének készített kiállítást is meg lehet nézni, ahol látható a palástja, illetve testének exhumálásáról készült képek.  A sírjának felnyitása 750 évvel halála után, 1981-ben történt meg, II. János Pál pápa engedélyével. 1263 óta először elvégzett vizsgálatok tökéletes állapotban találták a Szent földi maradványait, az azokat magába záró kis dobozban, amit a legrégebbi és durva kivitelezésű, eredetileg a Szent Antal koporsójául szolgáló ládában őriznek.

A kincsek

 


Az orvosi és történészi vizsgálatok eredményeképp megállapították: körülbelül 1.70 m magas, nem túl erős testalkatú, 40 év körüli férfi lehetett, mélyen ülő szemekkel, hosszúkás kezekkel és keskeny ujjakkal. Rendkívüli esemény volt a Szent épségben lévő hangképző szerveinek megtalálása, ezzel kiegészül az 1263-as feltárás során előkerült a szent hibátlan épségű nyelve. Szent Antal csontvázát tartalmazó, tölgyfa borítású kristálykoporsó 1981. március 1-én került a jelenlegi fülkesírba. Nyelve ma is megtekintető, melyet 1436-ban Giuliano da Firenze aranyműves csodálatos ereklyetartójában helyeztek el.

Szent Antal nyelve...

A kincsek megtekintése után a bazilika hátsó részén levő udvarra sétáltunk ki, itt egy kerengő van kiépítve, a közepén egy kis füves udvarral.

 A bazilikából a hátsó kijáraton jöttünk, ki majd ugyanazon az úton amerre jöttünk visszasétáltunk a Prato della Valle-ra, és kihasználva a lehetőséget a tér másik oldalán jöttünk vissza, majd a tér közepén átvágva, megnéztük az impozáns szökőkutat is.

Innen már csak egy kis séta és a kijelölt busz parkolóhoz értünk, majd nekivágtunk a hazafelé vezető útnak. Az olasz–szlovén határon csak lassítottunk, majd sikeresen átjutottunk a dugóiról híres Ljubljana-Maribor útszakaszon is. Kora délután tartottunk egy pihenőt, majd valamikor este kilenc körül értünk a budapesti leszállóhelyre. 

Összefoglalva: Olaszország hihetetlen! Gyönyörű helyeken jártuk-hajóztunk- elképesztő jókat ettünk, és sikerült egy kicsit belelátni Olaszország mindennapjaiba. Ha valakiben csak egyszer is felmerül a gondolat, hogy megnézné Toszkánát, ne gondolkozzon rajta sokat, hanem induljon :-)



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sörözzünk !!! Az osztrák söripar remekei :-)

Az előző poszt végén írtam, egy kis helyi fesztiválról. Azt tudni kell, hogy Ausztriában, Svájcban és Németországban is az emberek minden lehetőséget megragadnak, hogyha szórakozásról van szó. De, ezt is ésszel teszik :   teszem azt, az egyik kis faluban szükség van a faluban található padok felújítására, akkor szerveznek egy jótékonysági estet, összeszalad a falu, a helyi vállalkozók kitelepszenek, sör, kolbász stb.     Az itt összegyűjtött adományokból pedig rendbe rakják a padokat,   aztán lesik a következő alkalmat, hogy szervezhessék a következő kis bulit… Igy megy ez… Az ilyen kis összejöveteleken de akár a nagyobb fesztiválokon aztán a helyi sörfőzdék igen kitesznek magukért. Ausztriában nagy hagyománya van a sörfőzésnek és a sörivásnak, erről szólna most ez a kis bejegyzés. Az osztrák sörök nagy része is a német tisztasági törvény alapján készül. Hogy mi is ez : 1516-ban Bajorországban bevezették az úgynevezett "tisztasági törvényt", amely a sörfőzéshez csak a négy

Schloss Hohenwerfen - Kémek a Sasfészekben

Schloss Hohenwerfen - Kémek a Sasfészekben  Salzburg és Bischofshofen közt az A10 jelű autópályán haladva pazar látvány tárul az utazó elé, ugyanis   kb.150 méter magasból egy gyönyörű vár   magasodik a völgy fölé. Ez a Schloss Hohenwerfen, s az impozáns vár sokaknak ismerős lehet: az épület Schloss Adler művésznéven a Kémek a Sasfészekben című, 1968-ban készül háborús remekmű díszleteként és helyszínenként szolgált. De ne rohanjunk előre ... A vár 1075-és 1078 között épült   Gebhard, salzburgi érsek megrendelésére, a környék védelmének céljából. A vár hosszú évszázadok át a salzburgi érsekek birtokában volt, és egy időben vadászkastélyként is funkcionált. A német parasztháborúk idején a felfegyverkezett bányászok és munkások 1525-1526-ban megtámadták, az ostrom után pedig porig égették. A lázadások leverése után aztán   - büntetésből -   nekiállhattak újra építeni. A renoválás során itáliai erőd-és várépítési   tapasztalatokat is felhasználtak. A harmincéves háború

A MILKA - Story : A lila tehén nyomában

H a azt mondom, MILKA, mindenkinek beugrik a lila tehén  és a finom alpesi csoki. De mitől lett ilyen népszerű a márka ? Ime a MILKA story.... Kezdjük az elején : Phillip Suchard  - aki  eme csodát megalkotta - svájci cukrászmester, 17 éves korában kezdett el gyakornokként dolgozni testvére berni cukrászdájában . Mint abban az időben sokan , a fiatal ember híres és sikeres szeretett volna lenni, erre lehetőséget pedig abban látott, hogy Amerika felé vegye az irányt. Svájci órákkal és nagy becsvággyal felpakolva vágott bele a nagy kalandba, ami aztán nem úgy sikerült ahogyan ő tervezte. Hazatérve Svájcba,  1825 novemberében Neuenburgban megnyitotta saját cukrászdáját,  ahová egy újszerű édesség,  az "au chocolat fin de sa fabrique",  vagyis a „finom házi készítésű csokoládé"-val igyekezett becsábítani az embereket. A valódi kézműves termékek hamar népszerűek lettek, azonban a lassú gyártás miatt hamarosan modernizálni kellett az üzemet. 1826-ban a szoms