Ugrás a fő tartalomra

Zirci Apátsági Sörmanufaktúra

 







A közelmúltban a  Bakonyban töltöttünk néhány napot,  s eközben jött az ötlet, hogy ha már itt vagyunk, akkor csak nézzük  meg a Zirci Apátságot, illetve az ott található Sörmanufaktúrát is, összekötve egy sörözéssel.

 

Bakonyszentlászló-Vinye és Zirc között alig 20 kilométer a távolság, de mivel társaság java része sörözni akart, vonattal utaztunk be Zircre. A vasútállomás kissé elhanyagolt épületétől egy pár perces sétára található a zirci cisztercita apátság épülete.  

 

Az apátságot III.Béla király alapította 1182-ben, mint a champagne-i Clairvaux-i ciszterci apátság filiájaként és az első szerzetesek is onnan érkeztek. A fejlődő és nagy birtokokkal rendelkező apátság vesztét a török hadak megjelenése okozta: a rettegő szerzetesek 1538-ban magára hagyták a kolostort, amit az érkező törökök annak rendje és módja szerint kifosztottak.

1629-ben a lilienfeldi kolostor apátja kap megbízást, hogy készítse elő a rend Magyarországra való visszatérését. 1660-és 1678 közt Újfalussy Márton, soproni születésű lilienfeldi szerzetes vezette az apátságot, azonban 1678-ban a közelben portyázó törökök megölték. A lilienfeldi szerzetesek két évtizeden keresztül, több birtokper és huzavona után szerezték vissza a zirci apátsághoz tartozó birtokokat, majd-talán megunva a huza-vonát - 1699-ben 31 000 forint megtérítése fejében átadta a feladatot a sziléziai Heinrichau apátjának, Heinrich Kahlertnek, akit I. Lipót a következő évben zirci apáttá nevezett ki. Az első szerzetesek azonban csak 1726-ban érkeztek meg a településre, a régi, középkori épületeket elbontották és új templomot és kolostort építettek. 1810-ben a porosz kormány feloszlatta a sziléziai apátságot, majd miután az utolsó heinrichaui apát, Konstantin Gloger 1814-ben meghalt, a zirci apátság önállóvá vált. Ettől kezdve Zirc a magyarországi ciszterci rend központja. 1950-ben a zirci kolostort is megszüntették, a szerzeteseket elűzték, csak 1990-ben térhettek vissza.

A Nagyboldogasszony bazilikát, a könyvtárt és a múzeumot ezúttal kihagytuk. Az idegenvezetést vállaló hölgy – a ki a sörfőzde margetingese, vezetője is egyben – először a megmaradt középkori romokat mutatta meg, anno itt állt az első templom, majd bevonultunk a jellegtelen, szinte eldugott földszinti épületbe, és már bent is voltunk a sörfőzdében. 

A régi templom maradványai

A szerzetesek 1735-ben főztek először sört, az ehhez szükséges vizet pedig a közeli angolkert tavából nyerték ki. Ahogy növekedett a kereslet, saját kutat fúrtak, ami kiváló minőségű vizet biztosított, egészen a 19. század második feléig, amikor is megszűnt a sörfőzés. 2015-ben az akkori főapát, Dékány Árpád Sixtus gondolta úgy – lelkes sörrajongóként és sörfogyasztóként – hogy az egyháznak alkalmazkodni kell a modern világ kihívásaihoz, valamiféle innovatív módszerrel, a lehetőségeket kihasználva saját megélhetési forrást is kell teremteni, így mintegy 150 millió forintból kialakították a sörfődét, és kezdték el újra a sörfőzést. Először csak három sörből állt a szortiment: egy pilseni típusú láger, egy szűretlen búzasör, illetve egy belga típusú ale sörkülönlegesség jelentette a választékot. Ott jártunkkor már hatféle sört főztek illetve épp egy dizájnváltáson estek át a sörök és változtak meg az üvegen található sörcímkék.

 

A főzdében patika rend volt, a tartályok egy részében éppen a sört érlelték, illetve készültek átfejteni a palackozóba a kész nedűt. Megnézhettük a raktárat, a palackozó részleget, illetve láttuk egymás mellett a régi és új megjelenésű levendulás sört is.  

Miután itt végeztünk átsétáltunk a gyönyörűen rendben tartott udvaron és a főbejárattól néhány méterre található Apátsági Sörházba mentünk. Már vártak ránk, ugyanis a sörkóstolást itt lehet megejteni, és a kedves  idegenvezetőnk már telefonon jelezte a szomjas társaság érkezését. 

A Sörházat nemrégen nyitották meg, a berendezése gyönyörű, bár kicsit szűkös, viszont szép nagy kerthelyiség van és egy másik fedett termet is ki tudnak nyitni, ha kevés a hely. A kínálat hatféle sörből állt: Promus, ami egy szüretlen láger, a Veszprém 2023, egy cseh típusú láger, ami az idei veszprémi fesztivál söre, Dubbel, egy félbarna apátsági sör, Búza, ami egy szüretlen fehér búzasör,  Levendulás egy narancshéjjal és levendulával  készített világos búzasör, és a Schwartz, alsóerjesztésű, szűrt, fekete sör -  mindegyik volt csapon  -illetve aki nem sörözni téved be, annak van lehetősége kávézni, illetve limonádét fogyasztani. Attól sem kell félni, hogyha a sörözés közben megéhezünk, mert különféle sörkorcsolyát és sült csülköt illetve hamburgert és készítenek.

A kóstolás előtt mindenki kapott egy kis, fellógózott műanyag pohárkát, majd balról haladva egyesével mindegyik sörből egy másfél decit csapolnak, így végig kóstoltuk a kínálatot, utána viszont komolyan vettük a csapost és igyekeztünk jól megdolgoztatni. 

Kostolás kicsiben....


... és nagyban 

A sörök nagyon finomak, még a levendulás is, amitől én ódzkodtam, mert volt szerencsém korábban olyan mosószer ízű valamiket kóstolnom levendulás sör címén, amitől a hideg rázott. De a zirci Levendulás kifejezetten finom, a sörfőzdében korábban elárulta a sörfőző mester, hogy ők csak átengedik a sörlét a levendulán, így csak nagyon halványan érződik rajta az aroma, de így pont jó!  Emellett - nekem-a búzasör jött be, eszméletlen finom, volt akinek Promus csúszott, de fogyott a Dubbel is. Meg is éheztünk, ahogy kell, és a kaja is fantasztikus volt: a szomszéd faluból hozza hentes a pácolt csülköt, amit néhány perc alatt átsütnek és burgonyakörettel, szósszal tálaltak, de van többféle hamburger, sőt desszertek is.  

Nagyon jól eltelt az idő, amit a sörözőben töltöttünk, a személyzet profi és kedves, a hely remek, a sörök és az ételek elsőrangúak, úgyhogy aki arra jár, mindenképp álljon meg egy kicsit! Ja: és az apátság ajándékboltjában (mert ilyen is van) hármas kiszerelésű disz dobozos csomagolásban lehet söröket venni, illetve a sörházban elvitelre is csapolnak Pet palackba a sörből!  Úgyhogy Hajrá!!:-)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sörözzünk !!! Az osztrák söripar remekei :-)

Az előző poszt végén írtam, egy kis helyi fesztiválról. Azt tudni kell, hogy Ausztriában, Svájcban és Németországban is az emberek minden lehetőséget megragadnak, hogyha szórakozásról van szó. De, ezt is ésszel teszik :   teszem azt, az egyik kis faluban szükség van a faluban található padok felújítására, akkor szerveznek egy jótékonysági estet, összeszalad a falu, a helyi vállalkozók kitelepszenek, sör, kolbász stb.     Az itt összegyűjtött adományokból pedig rendbe rakják a padokat,   aztán lesik a következő alkalmat, hogy szervezhessék a következő kis bulit… Igy megy ez… Az ilyen kis összejöveteleken de akár a nagyobb fesztiválokon aztán a helyi sörfőzdék igen kitesznek magukért. Ausztriában nagy hagyománya van a sörfőzésnek és a sörivásnak, erről szólna most ez a kis bejegyzés. Az osztrák sörök nagy része is a német tisztasági törvény alapján készül. Hogy mi is ez : 1516-ban Bajorországban bevezették az úgynevezett "tisztasági törvényt", amely a sörfőzéshez csak a négy

Schloss Hohenwerfen - Kémek a Sasfészekben

Schloss Hohenwerfen - Kémek a Sasfészekben  Salzburg és Bischofshofen közt az A10 jelű autópályán haladva pazar látvány tárul az utazó elé, ugyanis   kb.150 méter magasból egy gyönyörű vár   magasodik a völgy fölé. Ez a Schloss Hohenwerfen, s az impozáns vár sokaknak ismerős lehet: az épület Schloss Adler művésznéven a Kémek a Sasfészekben című, 1968-ban készül háborús remekmű díszleteként és helyszínenként szolgált. De ne rohanjunk előre ... A vár 1075-és 1078 között épült   Gebhard, salzburgi érsek megrendelésére, a környék védelmének céljából. A vár hosszú évszázadok át a salzburgi érsekek birtokában volt, és egy időben vadászkastélyként is funkcionált. A német parasztháborúk idején a felfegyverkezett bányászok és munkások 1525-1526-ban megtámadták, az ostrom után pedig porig égették. A lázadások leverése után aztán   - büntetésből -   nekiállhattak újra építeni. A renoválás során itáliai erőd-és várépítési   tapasztalatokat is felhasználtak. A harmincéves háború

A MILKA - Story : A lila tehén nyomában

H a azt mondom, MILKA, mindenkinek beugrik a lila tehén  és a finom alpesi csoki. De mitől lett ilyen népszerű a márka ? Ime a MILKA story.... Kezdjük az elején : Phillip Suchard  - aki  eme csodát megalkotta - svájci cukrászmester, 17 éves korában kezdett el gyakornokként dolgozni testvére berni cukrászdájában . Mint abban az időben sokan , a fiatal ember híres és sikeres szeretett volna lenni, erre lehetőséget pedig abban látott, hogy Amerika felé vegye az irányt. Svájci órákkal és nagy becsvággyal felpakolva vágott bele a nagy kalandba, ami aztán nem úgy sikerült ahogyan ő tervezte. Hazatérve Svájcba,  1825 novemberében Neuenburgban megnyitotta saját cukrászdáját,  ahová egy újszerű édesség,  az "au chocolat fin de sa fabrique",  vagyis a „finom házi készítésű csokoládé"-val igyekezett becsábítani az embereket. A valódi kézműves termékek hamar népszerűek lettek, azonban a lassú gyártás miatt hamarosan modernizálni kellett az üzemet. 1826-ban a szoms