Rögtön év elején körülnézünk a szénsavas üdítőklasszikusok
piacán: iszunk egy kis Almdudlert, megkóstoljuk a svájci Rivellát, majd
szétcsapatjuk egy kis Kofolával :-)
Az osztrákok talán leghíresebb üdítőitala az Almdudler. Története 1957-ben kezdődik, mikor is egy bécsi szódavíz és limonádékészítő mester, Erwin Klein leendő feleségének, Ingridnek szeretett volna valami egyedi meglepetéssel előállni. Nem a hagyományos ékszer-autó-utazás hármasból választott, hanem összeállított egy, 32 féle alpesi gyógynövényből, répacukorból és szódavízből álló nedűt és palackozta. Így az ital már megvolt, de nem akarta egy snassz palackban átnyújtani ezért egy egyedi üvegbe töltötte a nedűt, ami a kezdetek óta változatlan: egy tradicionális népviseletbe öltözött osztrák párt, Mariannét és Jakobot ábrázolja.
A dizájn időnként frissült, de a mai napig ugyanaz. Mondani
sem kell az itóka nagyon ízlett az asszonykának, így hamarosan piacra került.
Erwin Klein korai halála után fia, Thomas vette át az üzemet, és az Ő nevéhez
fűződik a márka aranykora: ő vezette be a nemzetközi piacra az italt, és az Ő
érdeme is, hogy a cég mai napig családi vállalkozásként működik. Ja, a recept
az szigorúan titkos, és ami szintén fontos, hogy tartósítószert és mesterséges
aromát nem tartalmaz :-)
Napjainkban az eredeti Almdudleren kívül gyártanak bodzás és
málnás ízben is, illetve energiaital formájában is, ami némi koffeint is
tartalmaz, árulják szörp formájában is, amit mindenki kedvére hígíthat és van
már Almradler is, ami némi sörrel van felöntve.
És hogy milyen az ital?
Többszöri kóstolás után szerintem a gyömbér üditő és a Traubisoda közé
tenném ízben, kellően szénsavas, és hidegen nagyon jól tud esni, mikor az
emberfia kikeveredik egy szurdokból, vagy lejön a hegyről :-)
Mai második versenyzőnk egy számunkra kevésbé ismert ital: Svájc nemzeti üdítője a Rivella.
Az italt Robert Barth svájci biológus találta
fel, aki egy tejsavó recept alapú sört szeretett volna előállítani, de a
végeredmény valami egészen más lett… Igen, tejsavóból! Az első palack üdítő,
melyet Rivellának neveztek el – a Ticino kantonban található Riva San Vitale
település és az olasz kinyilatkoztatás ( rivelazione) szavakból, - 1952-ben
került piacra,óriási siker lett. Összetétele a mai napig változatlan: tejsavó, víz,
cukor, szénsav, savanyító, és savanyúságot tartalmazó anyag, karamellizált
cukor és természetes anyagok.1958-ban Hollandiában, 1959-ben pedig Svájcban is
megjelent a második ital, a Rivella Blue, ami alacsonyabb kalória tartalmú,
gyakorlatilag ez volt az első diétás üdítő, amit Európában forgalomba hoztak. A
Rivella Green 1999-óta kapható, ez zöld tea kivonatot tartalmaz. A
szortimentban van még egy grapefruit-os változat és egy Refresh névre hallgató
ital, ami 47 és 40 százalékkal kevesebb kalóriát tartalmaz. A cég 1977 óta a
svájci nemzeti sí csapat szponzora.
És hogy milyen az ital? Amikor először hallottam, még a
gondolata is idegen volt, üdítő tejsavóból, na persze…. Aztán a kíváncsiság
győzött, és Villar-su-Oronban vettem
egyet. Ízlett, rögtön elsőre… Ízében
szintén hozza a gyömbér és Traubi íz világát, de nem pont olyan, és kicsit több
benne a szénsav… Mivel egy ital nem ital, nem sokkal később vettem egy
Refresh-t is, az inkább az Almdudlerre hajazott…Bármikor innék egyet újra ,
sajnos a cég csak a környező országokban forgalmazza, így aki Rivellát inna,
annak bizony Svájcig ( Ausztriáig, Németországig) kell mennie ….
Mai harmadik versenyzőn Csehország büszkesége a Kofola.
Az
erősen megosztó ital 1959-ben készült el először a Csehszlovák
Gyógynövénykutató Intézetben, ahol kísérletek folytattak a kávépörkölés során
keletkezett, feleslegesnek tartott koffeinnel. Az így előállított, sötét,
édeskés sziruphoz 14 féle növényi anyagot (alma, megy és ribizlikivonat)
adagoltak, felütötték cukorral, karamellsziruppal és gyógynövénykivonatokkal,
nyakon öntötték szénsavas vízzel és már kész is volt az ital. A ’60-as évektől
kezdve nagy népszerűségnek örvendett, főleg úgy, hogy a nyugati üdítők ( Coca
Cola és Pepsi) nem voltak elérhetőek a vasfüggönyön túl. A Pepsi és
Coca-Colákhoz képest kb. 30 százalékkal kevesebb benne a cukor, de 56 százalékkal több a koffein, és
nincs benne foszforsav. Egy korabeli mondás szerint Csehszlovákiában, bármelyik
településen ahol volt pártbizottság és kocsma ott volt Kofola is…
A rendszerváltás után a Kofola kemény vetélytársakat kapott
a nagy üdítőipari multik személyében, és más kisebb üzemek tekintetében, akik a
Kofolára erősen hasonlító italokat kezdtek el gyártani. A tulajdoni viszonyok
csak a 2000-es évekre rendeződtek, azóta a Kofola sikere töretlen.
És hogy milyen az ital?
Na itt most bajban leszek, ugyanis szerintem szörnyű… Mintha egy falusi
lakodalomban otthagyott poharat – amiből valaki ivott egy Jäger utánzatot,és
hagyott az alján egy keveset –valami büdzsé kólával felöntöttek, és a gyerek
köhögés elleni szirupjával kicsit dúsították… Nem tudom, mit vártam, mert
akikkel beszéltem , azok egyik fele szimplán utálta, a másik fele csillogó
szemmel mesélte, hogy Prága egyes kocsmáiban ezt a nedűt még csapolják is
!!!
Egy a lényeg, meg kell kóstolni, ezt is és a többit és majd mindenki szépen eldönti :-)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése