Ugrás a fő tartalomra

Kastélykörút Németországban



Eltz vára -Hohenzollern kastély - Colditz



Ezekben a napokban, amikor szinte nullával egyenlő a turizmus, előtérbe kerültek a virtuális utazások. Valami hasonló formában mutatnám be Németország 3 legszebb kastélyát – a Neuschwanstein-i kastély mellett…




Első megállónk a Rajna vidékén fekvő, Koblenztől  20 kilométerre található Elz vára.Ez a kastély az egyike  annak a kettőnek Németországban, amit soha nem tudtak elpusztítani vagy lerombolni.


Eltz vára

A hely első írásos említése 1157-ből származik I.Frigyes Német-Római Császár ajándékozó oklevelében.A vár amellé az út mellé épült, amely összeköti a Moselt sz Eiffel –hegységgel illetve a Maifeld síksággal. Tervezői és építői ügyesen használták ki, hogy a sziklát  amire épült, három oldalról veszik körül  hegyek.

Az egyetlen háborús viszály, melyben a vár szerepet játszott, 1331 és 1336 közti ún.-„eltzi vita” melynek során Eltz akkori urai és néhány lovag védte a várat Balduin von Trier érsek és választófejedelem csapataival szemben. Mindezt olyan jól csinálták, hogy közel két évig kitartottak, akkorra azonban mindent, ami ehető volt megettek, így nem marat más hátra, mint a vár feladása.




A legközelebbi háborús veszély a pfalzi örökösödési háborúk idején, 1688-1689 közt fenyegette a várat, azonban a francia csapatokat irányító Hans Anton zu Elz Üttingen sikeresen megóvta a családi birtokot a pusztítás elől.
A vár restaurálása 1845-ben kezdődött, és 1888-ig tartott, mintegy 184 ezer márkát fordítottak rá, ami mai értéke kb. 8 millió euró… 1920-ban a vár egyik szobájában tűz ütött ki, a kápolna, a levéltár és a házak berendezései teljesen megsemmisültek. Az újabb felújítási munkálatok egészen 1930 ig tartottak. A vár 800 éve családi kézben van, a mai tulajdonos dr.Gróf Karl von und zu Eltz-Kempenich nyitotta meg a látogatók számára.



Napjainkban a látogatók tavasztól őszig kereshetik fel a várat,  a túrák 15 percenként indulnak.  A vár kétharmada látogatható, a többi épület ma is lakott.  A helységekben látható – többek közt – az egyik családtag által Alaszkában zsákmányolt 35 kilós rénszarvas agancs, a 20 WC-ből álló mellékhelyiség rendszer, egy 1520-ból származó hitvesi ágy (mely Németország legrégebbi festett reneszánsz ágya) valamint megcsodálható a mintegy 40 kandallóból álló fűtésrendszer is, illetve van itt még egy 1750-ből „itt maradt” vasaló is… Nem mellékesen a kastély ablakaiból pazar a kilátás J És hogy honnan lehet ismerős a vár ?  1961 és 1995 között a nyugatnémet 500 márkás papírpénzen az elzi vár volt látható!




Következő megállónk a  Baden-Württemberg tartományban, Stuttgart-tól délre  Bisingen és Hechingen között a Hohenzollern hegyen 855 méter magasan  található Hohenzollern kastély.

A Hohenzollern kastély

Hohenzollern-ház első személyes vonatkozású hivatkozása 1061-ből származik, a kastélykomplexum első közvetlen említése 1267-ben történt. Az eredeti kastély megjelenése, mérete és berendezése ismeretlen, de feltehetőleg a 11. század első évtizedében volt. Abban az időben hatalmas és művészi szempontból értékes berendezésű komplexumnak kellett lennie, mert  a kortárs források „Svábföld összes kastélyának koronájaként” és „Németország legerősebb váraként” dicsérték.  1423-ban a sváb császári városok tíz hónapos ostromában teljesen megsemmisült.
1454-től a második Hohenzollern-kastélyt nagyobb méretűre és még erősebbre építették, mint korábban. Később, a harmincéves háború alatt, a várat erőddé alakították, többször megváltoztatva a tulajdonosokat. Mivel az épület karbantartását elhanyagolták, az a 19. század elején már romos állapotban volt.

A kilátás

A várudvar



1819-ben  IV.Frigyes Vilmos porosz király úgy döntött, hogy felújítja a Hohenzollern ház ősi székhelyét. 1850-től megvalósította hosszú távú álmát, és létrehozta Németország egyik legimpozánsabb kastélykomplexumát. Számos tornyával és erődítményeivel a 19. század katonai építészetének elismert remekműve, ma is ebben a formában látható. Friedrich August Stüler építész  neogót stílusban, a Loire menti kastélyok szellemében formálta a kastélyt, amik egyedülálló látványossággá tették. A tartomány legszebb hegyén fekvőhely festői megjelenést kölcsönöz a kastélynak.

1952-től a várat értékes művészeti alkotásokkal és történelmileg jelentős örökséggel látják el Poroszország és királyai történelmével kapcsolatban. A neves művészek festményein kívül a 17. és a 19. század arany- és ezüstműves munkáinak kiállítása is látható.


Éjszaka sem csúnya

1970-ben és 1978-ban a földrengések óriási károkat okoztak a kastélynak, azóta a helyreállítás és az állapotmegőrzés, karbantartás és felújítás költségeit a belépési díjakból kell finanszírozni. A kastélykomplexum a világ minden tájáról érkező látogatóinak hála jól karbantartott és tökéletes szerkezeti állapotban van.

A harmadik kastélyig egy kicsit utazni kell, a Schloss Colditz ugyanis Kelet Németországban, Szászországban található, Lipcse közelében. 

Colditz vára

A település első írásos emléke 1046-ból származik, 1083-ban már az uralkodó IV.Henrik sürgette az itt élőket, hogy építsék meg a várat. 1200-ban alapítják meg a várost, ami fallal erődített és egy erődített kastélyt jelentett.1430-ban a husziták elfoglalták a várost és teljesen felégették.  A vár újjáépítése 1464-ben kezdődött el, de talán még rendesen be sem fejezhették, amikor 1504-ben a város és a vár ismét leégett, állítólag egy pékinas figyelmetlensége miatt. 1506-ban egy új kastélyt építettek, melyet 1586-ban,1577-ben illetve 1582-ben átépítettek.

Harcászati jelentőségének csökkenése miatt az 1690-es évek végétől már csak vadászkastélynak használták, majd miután egyre elhanyagoltabb állapotba került, 1753-ban egyes részeit elbontották, majd a lipcsei kerület szegényházaként használták.1800-tól már elmeotthonként funkcionált, az évszázad második felében több részét is elbontották.1927-ben megszüntetik az elmeotthont és átalakítják fogolytábornak, 1933-tól kb.600 antifasiszta személyt őriznek itt hosszabb-rövidebb ideig. A vár történetének talán legfontosabb időszaka azonban csak ezután következett: 1939-1945 között Oflag 4C néven fogolytábort hoztak létre a várban,  azokat az elfogott szövetséges tiszteket őrizték itt a nácik, akik korábban már más táborokból szökést kíséreltek meg, illetve rendfokozatuk, beosztásuk alapján később még használni akarták, mondjuk cserealapként. Hiába azonban a szögesdrót, a sziklaszirtre épített kastély, a megerősített őrség, és a folyamatos fényszóróval pásztázás, 30 sikeres szökés történt az erődből a jó néhány sikertelen mellett.  A egyik leghíresebb menekülés Patrick Reid kapitány nevéhez fűződik,  aki miután tiplizett, történetét megírta , melyből azután jó szokás szerint Hollywood mozifilmet forgatott…

A Vár a II.világháború alatt

Reid 1940-ben került Colditzba, 1941 májusában  történt az első , akkor még sikertelen kísérlete, amikor is megvesztegetett egy német katonát, hogy egy bizonyos időben ne figyelje az épületeket. A jó germán elfogadta a pénzt, majd jelentett a feletteseinek, Reid-et pedig 11 társával menekülés közben elfogták. 1942 április 14-én éjjel Reid három másik társával már sikeresen véghezvitte a szökést: a foglyok konyhájának ablakrácsát átvágták, az őrök konyhaépültének tetején lemásztak az udvarra, kikerülték az őröket és a parkon át leléptek. Reid és egy társa flamand munkásnak álcázva jutott ki a városból, majd Svájcba menekültek. Egy másik szökés azonban még Reid-éknél is nagyobbat szólt volna: két brit pilóta és egy autószerelő lopott fadarabokból, kábeldarabokból az épület padlásának tetején összeeszkábált egy vitorlázó repülőt, azonban használni már nem volt idejük, mert 1945 áprilisában a szövetséges csapatok felszabadították a börtönt.  Hogy mennyire jó terv volt, mi sem bizonyítja jobban, hogy 2000-ben az eredeti tervek alapján a  RAF mérnökei megépítették a gépet és ki is próbálták…  A brit tisztek egyébként is nehezen viselték a bezártságot, 1940-ben Airey Neave főhadnagy harminc másik tiszttársával több hónapos megfeszített munkával alagutat ásott , azonban a tervbe egy kis hiba csúszott: egy rosszul tájolt irány, és az alagút nem a szabadságba vezetett, hanem a börtön parancsnokának borospincéjébe… De ha már ott voltak, torok nem maradt szárazon, az ott talált 137 palack elfogyasztása után akkurátusan belepisiltek az üvegekbe, majd visszakúsztak a celláikba… A táborparancsnok reakcióját diszkrét homály fedi azóta is :-)

A várudvar ma

A vitorlázó a padláson


A háború után rövid ideig internáló táborként üzemelt a vár, majd A keletnémet vezetés kórházzá alakítja át, és egészen 1996-ig akként is üzemeltetik.1997-ben aztán megkezdődött a jól megérdemelt rekonstrukció, ami 2005-ig tartott. A kastélyt jelenleg Szászország kormánya üzemelteti, népszerű turista célpont. A várban kialakított Múzeumban látható az tiszt urak alagútja illetve a padláson barkácsolt vitorlázógép is!







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sörözzünk !!! Az osztrák söripar remekei :-)

Az előző poszt végén írtam, egy kis helyi fesztiválról. Azt tudni kell, hogy Ausztriában, Svájcban és Németországban is az emberek minden lehetőséget megragadnak, hogyha szórakozásról van szó. De, ezt is ésszel teszik :   teszem azt, az egyik kis faluban szükség van a faluban található padok felújítására, akkor szerveznek egy jótékonysági estet, összeszalad a falu, a helyi vállalkozók kitelepszenek, sör, kolbász stb.     Az itt összegyűjtött adományokból pedig rendbe rakják a padokat,   aztán lesik a következő alkalmat, hogy szervezhessék a következő kis bulit… Igy megy ez… Az ilyen kis összejöveteleken de akár a nagyobb fesztiválokon aztán a helyi sörfőzdék igen kitesznek magukért. Ausztriában nagy hagyománya van a sörfőzésnek és a sörivásnak, erről szólna most ez a kis bejegyzés. Az osztrák sörök nagy része is a német tisztasági törvény alapján készül. Hogy mi is ez : 1516-ban Bajorországban bevezették az úgynevezett "tisztasági törvényt", amely a sörfőzéshez csak a négy

Schloss Hohenwerfen - Kémek a Sasfészekben

Schloss Hohenwerfen - Kémek a Sasfészekben  Salzburg és Bischofshofen közt az A10 jelű autópályán haladva pazar látvány tárul az utazó elé, ugyanis   kb.150 méter magasból egy gyönyörű vár   magasodik a völgy fölé. Ez a Schloss Hohenwerfen, s az impozáns vár sokaknak ismerős lehet: az épület Schloss Adler művésznéven a Kémek a Sasfészekben című, 1968-ban készül háborús remekmű díszleteként és helyszínenként szolgált. De ne rohanjunk előre ... A vár 1075-és 1078 között épült   Gebhard, salzburgi érsek megrendelésére, a környék védelmének céljából. A vár hosszú évszázadok át a salzburgi érsekek birtokában volt, és egy időben vadászkastélyként is funkcionált. A német parasztháborúk idején a felfegyverkezett bányászok és munkások 1525-1526-ban megtámadták, az ostrom után pedig porig égették. A lázadások leverése után aztán   - büntetésből -   nekiállhattak újra építeni. A renoválás során itáliai erőd-és várépítési   tapasztalatokat is felhasználtak. A harmincéves háború

A MILKA - Story : A lila tehén nyomában

H a azt mondom, MILKA, mindenkinek beugrik a lila tehén  és a finom alpesi csoki. De mitől lett ilyen népszerű a márka ? Ime a MILKA story.... Kezdjük az elején : Phillip Suchard  - aki  eme csodát megalkotta - svájci cukrászmester, 17 éves korában kezdett el gyakornokként dolgozni testvére berni cukrászdájában . Mint abban az időben sokan , a fiatal ember híres és sikeres szeretett volna lenni, erre lehetőséget pedig abban látott, hogy Amerika felé vegye az irányt. Svájci órákkal és nagy becsvággyal felpakolva vágott bele a nagy kalandba, ami aztán nem úgy sikerült ahogyan ő tervezte. Hazatérve Svájcba,  1825 novemberében Neuenburgban megnyitotta saját cukrászdáját,  ahová egy újszerű édesség,  az "au chocolat fin de sa fabrique",  vagyis a „finom házi készítésű csokoládé"-val igyekezett becsábítani az embereket. A valódi kézműves termékek hamar népszerűek lettek, azonban a lassú gyártás miatt hamarosan modernizálni kellett az üzemet. 1826-ban a szoms