Ugrás a fő tartalomra

Neuschwanstein - Fényképezni tilos !!!





Gondolom mindenki látott Walt Disney meséket, és szerintem sokaknak ismerős lehet valahonnan a filmek elején az a pazar kastély…igen, jelen posztom tárgya ll.Lajos bajor király talán leghíresebb hagyatéka!



A neuschwansteini kastély (németül Schloss Neuschwanstein) a 19.században épült bajorországi kastély. Németország déli részén Swangau község mellett található. ll.Lajos – más néven  a mesekirály avagy bolond Lajos - , Bajorország királya építtette 1869 és 1886 között, mégpedig Richard Wagner tiszteletére. Egy igazi, kőböl készült álom….

II.Lajos

A 19.század közepén ll.Miksa király-Lajos édesapja- szerette volna újraépíteni a romokban álló Vorderhohenschwangau várát, ami a jelenlegi kastély helyén állt.
Erre valamilyen oknál fogva nem került sor, hanem Lajos király 1867-ben a Poroszországgal megvívott héthetes, vesztes háborúja után gondolta úgy, hogy valami hasznos elfoglaltságot biztosít hű alattvalóinak. Richard Wagnernek 1868. május 13.-án kelt levelében az uralkodó így irt:
„Szándékomban áll újraépíteni az öreg kastélyromot a Pöllat-szurdok mellett, Hohenschwangaunál, a germán lovagok régi várainak autentikus stílusában… gyönyörűbb helyet keresve sem találna senki, szent és megközelíthetetlen, méltó temploma lenne kedves barátom részére, ki megváltást és igaz áldást hozott e világra.”

Az elgondolást tett követte, és 1869 .szeptember 5.-én sor került az épület alapkövének letételére is. A kastély tervezését nem valódi építészre, hanem egy színházi díszlettervezőre, Christian Jank-ra bízták – és ez jól magyarázza Lajos elképzeléseit. Természetesen szakemberek is felügyelték a munkálatokat, először a müncheni udvari építész  Eduard Riedel, majd Georg Dollman és Leo van Klenze biztosította a szakmai hátteret.

A palota tervrajza


Épül a szerény hajlék

Már sokkal felismerhetőbb

 A különböző építészeti stilusokat ötvőző kastélyt egy meredek szűk úton lehet megközelíteni. A kastély egy kapuházból, egy, az előkelő hölgyek részére épített lakórészből, a király lakhelyéből, egy négyzet alapú toronyból, és a nyugati végén két toronnyal szegélyezett Palasból, vagyis a fellegvárból áll. A király hatása szinte mindenhol látható, hiszen a tervezésben és a díszítésben is lelkesen segített….
A fellegvárban található a trónterem, Lajos lakrésze, az énekesek terme és a Grotto. A díszítés mindenhol az ismert német legenda főhősének, Lohengrinnek, a Hattyú-lovagnak hódol. Hohenschwangauban, ahol Lajos fiatalkorának javát töltötte, szintén vannak ezen mondavilág alapján dekorált helységek. Richard Wagner több témát is innen vett operáihoz.

Lenyűgöző belső
 Az egyik legpompázatosabb helyiség a gótikus stílusú királyi hálóterem: a nagyszerű freskókkal, festményekkel, mozaikokkal, faragványokkal díszített szobán mesteremberek és művészek tucatjai dolgoztak, csak az ágy elkészítése két (más feljegyzések szerint több, mint öt) évig tartott. Mindazonáltal sok belső szoba díszítetlen maradt, az ötemeletes palotában 360 szoba található, melyekből mindössze 14 készült el Lajos halála előtt.

A kastély tróntermét a Mindenszentek templomáról és az isztambuli Hagia Sophiáról mintázták. A trónt eredetileg a szentélybe tervezték, akárcsak egy oltárt.

A királyi háló

A gótikus stílusú hálószobát választékos faburkolat borítja. A falakat Wagner Tristan és Izoldájából vett jelenetek díszítik.

A kastély legnagyobb szobája A dalnok szobája, amelynek falain Parsifal és a Szent Grál keresésének jelenetei láthatók.

A Dalnok szobája
A középkori környezet ellenére a Neuschwanstein kastély kora minden technológiai vívmánnyal fel volt szerelve. Az étkezőben egy tálalóablakot találunk és a három emelet között egy étellift közlekedett. A konyhába be volt vezetve a hideg- és a melegvíz, a húsokat pedig automatikus forgó nyársakon sütötték. Működött a központi fűtés és a vécéöblítő rendszer is. A cselédeket elektromos berendezések segítségével hívták, a második és harmadik emelet között pedig telefon-összeköttetést építettek ki.

Mire a kastély építését befejezték, addigra már komoly viharfelhők sokasodtak az uralkodó feje felett: a minisztereinek de még az alattvalóinak is elege lett Lajos hóbortjaiból és mértéktelen költekezéseiből. Azt ötölték ki, hogy őrültnek nyilvánítják az uralkodót, majd a öccsét Ottó herceget ültetik a trónra. 1886 június 9.-én küldöttséget indítottak Bernhard von Gudden  elmegyógyász vezetésével Hohenschwangauba, hogy letartóztassák Lajost, azonban itt közölték  a megfáradt urakkal, hogy az uralkodó Neuschwanstein-ben tartózkodik. A szolgák azonban még időben tájékoztatták a királyt, aki megerősítette a kastély őrzését. Ennek, és a közelből érkező, királyukhoz hű parasztok csoportjának láttára a küldöttség visszamenekült Hohenschwangauba. Itt azonban őket tartóztatták le, és gyalogszerrel kellett visszamenniük Neuschwanstein kastélyába. Lajos halálra ítélte a küldötteket, majd dühe elmúltával még aznap szabadon engedte őket, így azok gyorsan visszatértek Münchenbe. Lajos a történtek hatására mérget, majd a torony kulcsát kérte, hogy öngyilkosságot követhessen el. Végül a szolgálók konyakot és pezsgőt adtak neki, amivel leitta magát. Június 12-én von Gudden vezetésével a müncheni elmegyógyintézet ápolói lefogták a palota lépcsőjén a királyt, és a Starnbergi-tó mellett lévő Berg kastélyba vitték. Lajosnak tudomásul kellett vennie, hogy az eseményeket immár nem ő irányítja.

Schloss Berg 
Megérkezése másnapján, 1886. június 13-án, pünkösdvasárnap este hat óra körül Lajos és Gudden sétálni indult a tóparton, meghagyták az ápolóknak, miszerint este nyolc órára visszatérnek a sétáról. Mikor nem értek vissza, dr. Müller, Gudden asszisztense embereket küldött a keresésükre. Már fél 11 volt, amikor megtalálták a király kalapját, kabátját és esernyőjét a tóparton, majd nem sokkal később rábukkantak a király és Gudden holttestére is a sekély vízben, úgy 20-25 méterre a parttól. Hivatalos nyilatkozatot nem adtak ki, de azt beszélték, hogy Gudden nyakán fojtogatás nyomai voltak fellelhetők, míg a királyon külsérelmi nyomok nem mutatkoztak. Mindez arra utal, hogy Lajos először megfojtotta a doktort, és utána magát is a vízbe ölte. Más feltételezések szerint azért ölte meg az orvost, hogy szökni tudjon, ez esetben viszont nincs magyarázat arra, hogy ő maga miért fulladt a vízbe, hiszen jól úszott és a parthoz közel találták meg mindkét holtestet. Az sem egyértelmű, hogy miért támadt Guddenre. Léteznek olyan feltevések is, hogy Gudden megpróbálta megakadályozni a király öngyilkosságát. Más feltételezések pedig azt sugallják, hogy a király tudta, hogy meg kell ölnie Guddent ahhoz, hogy végezni tudjon magával. Vannak olyan elképzelések is, amik elvetik, hogy Lajos tudatosan ölte meg Guddent. E magyarázat szerint a halálukat a dulakodás közben lelték. Megint más felvetések azt valószínűsítik, hogy Lajos menekülés közben kapott szívrohamot, vagy agyvérzést.

ll.Lajos halálának helye a Starrnberger See-ben

Lajos halála után a félbehagyott építkezést még befejezték, de a terveken szereplő vártorony és a lovagi fürdő sosem készült el. A kastély jelenleg Bajorország tulajdona, ellentétben Hohenschwangauval, amit Ferenc bajor herceg birtokol. Neuschwanstein mintául szolgált egy másik Wittelsbach-kastély, a ringbergi építésekor, valamint kortársa az alig idősebb sintrai (Portugália) Pena Palace-nak, melyet néha a portugál Neuschwansteinnek neveznek. A kastély híresen meseszerű megjelenését többször is felhasználták. Neuschwanstein ihlette a Disneylandben található Csipkerózsika kastélyt, valamint Walt Disney ez alapján tervezte meg a Hamupipőke c. rajzfilmben látható épületet, mely alapján később a Hamupipőke kastély megépült. A kastély makettje a müncheni Miniland terepasztalán is megtalálható.




Neuschwanstein 2007-ben döntős volt A világ hét új csodája választáson. Németország egyik legjelentősebb turisztikai látványossága, naponta több mint 6000 látogató keresi fel. Az épületbe lépve a fényképezés és a videofelvételek készítése tilos, - mégis ez épület a világ egyik legtöbbet fényképezett kastélya, sajnos csak kívülről.... a szuvenír shopban azonban  gyönyörű képeslapok és egyéb mütyürök vásárolhatók. Mehetünk ? :-)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sörözzünk !!! Az osztrák söripar remekei :-)

Az előző poszt végén írtam, egy kis helyi fesztiválról. Azt tudni kell, hogy Ausztriában, Svájcban és Németországban is az emberek minden lehetőséget megragadnak, hogyha szórakozásról van szó. De, ezt is ésszel teszik :   teszem azt, az egyik kis faluban szükség van a faluban található padok felújítására, akkor szerveznek egy jótékonysági estet, összeszalad a falu, a helyi vállalkozók kitelepszenek, sör, kolbász stb.     Az itt összegyűjtött adományokból pedig rendbe rakják a padokat,   aztán lesik a következő alkalmat, hogy szervezhessék a következő kis bulit… Igy megy ez… Az ilyen kis összejöveteleken de akár a nagyobb fesztiválokon aztán a helyi sörfőzdék igen kitesznek magukért. Ausztriában nagy hagyománya van a sörfőzésnek és a sörivásnak, erről szólna most ez a kis bejegyzés. Az osztrák sörök nagy része is a német tisztasági törvény alapján készül. Hogy mi is ez : 1516-ban Bajorországban bevezették az úgynevezett "tisztasági törvényt", amely a sörfőzéshez csak a négy

Schloss Hohenwerfen - Kémek a Sasfészekben

Schloss Hohenwerfen - Kémek a Sasfészekben  Salzburg és Bischofshofen közt az A10 jelű autópályán haladva pazar látvány tárul az utazó elé, ugyanis   kb.150 méter magasból egy gyönyörű vár   magasodik a völgy fölé. Ez a Schloss Hohenwerfen, s az impozáns vár sokaknak ismerős lehet: az épület Schloss Adler művésznéven a Kémek a Sasfészekben című, 1968-ban készül háborús remekmű díszleteként és helyszínenként szolgált. De ne rohanjunk előre ... A vár 1075-és 1078 között épült   Gebhard, salzburgi érsek megrendelésére, a környék védelmének céljából. A vár hosszú évszázadok át a salzburgi érsekek birtokában volt, és egy időben vadászkastélyként is funkcionált. A német parasztháborúk idején a felfegyverkezett bányászok és munkások 1525-1526-ban megtámadták, az ostrom után pedig porig égették. A lázadások leverése után aztán   - büntetésből -   nekiállhattak újra építeni. A renoválás során itáliai erőd-és várépítési   tapasztalatokat is felhasználtak. A harmincéves háború

A MILKA - Story : A lila tehén nyomában

H a azt mondom, MILKA, mindenkinek beugrik a lila tehén  és a finom alpesi csoki. De mitől lett ilyen népszerű a márka ? Ime a MILKA story.... Kezdjük az elején : Phillip Suchard  - aki  eme csodát megalkotta - svájci cukrászmester, 17 éves korában kezdett el gyakornokként dolgozni testvére berni cukrászdájában . Mint abban az időben sokan , a fiatal ember híres és sikeres szeretett volna lenni, erre lehetőséget pedig abban látott, hogy Amerika felé vegye az irányt. Svájci órákkal és nagy becsvággyal felpakolva vágott bele a nagy kalandba, ami aztán nem úgy sikerült ahogyan ő tervezte. Hazatérve Svájcba,  1825 novemberében Neuenburgban megnyitotta saját cukrászdáját,  ahová egy újszerű édesség,  az "au chocolat fin de sa fabrique",  vagyis a „finom házi készítésű csokoládé"-val igyekezett becsábítani az embereket. A valódi kézműves termékek hamar népszerűek lettek, azonban a lassú gyártás miatt hamarosan modernizálni kellett az üzemet. 1826-ban a szoms