Szerintem az osztrák sörök, főleg a kis főzdék által készítettek talán a legfinomabbak a világon. De mit iszik az , aki nem szereti a sört ? Bort, természetesen, de sokak szerint olyan, hogy jó osztrák bor nem létezik. Pedig.....
....Szinte alig van olyan bor, amely Ausztria borvidékein ne lenne megtalálható. A színes kínálat a könnyű, száraz fehérbortól a testes, fűszeres vörösboron és édes-nemes minőségi borokon át egészen az elegáns pezsgőkig és habzóborokig terjed.
Ausztria alapvetően a fehérborok országa, a szőlőskertek két harmadában fehérszőlő terem. Szóval nem csak sör és snapsz létezik...
Ausztria vezető borfajtájának a zöld veltelini számít, amely egykori problémás gyerekből igazi mintatanulóvá nőtte ki magát. A szőlőfajta elsősorban biztos és nagy mennyiségű termésének köszönheti, hogy tömegével ültették. Az 1980-as évekig nagyrészt egyszerű borként tartották számon, amelyet kimérve árultak az éttermekben és borozókban, vagy „Dopplerként” (Doppler – a 2 literes üveg osztrák elnevezése) az üzletekben, vagyis ez volt a sógorok kannás bora .
Idővel aztán rájöttek, hogy a zöld veltelini – a szőlőtőkék megfelelő hozamkorlátozása mellett – nagyszerű, sokrétű és hosszú életű bort eredményezhet. A szemléletváltás és az időközben megszerzett szakértelem meghozta a gyümölcsét : a zöld veltelinit már külföldön is nagyra értékelik, friss és fűszeres aromájával nagyszerűen visszatükrözi az osztrák borkultúrát.
Szintén az első sorokban található a rizling: a mennyiséget tekintve jóval kevesebb van belőle, de a minőséget tekintve az osztrák rizlingek, a német és elzászi társaikkal együtt a világ élvonalába tartoznak. Mindenek előtt Wachau, Kremstal, a Kamptal és a Traisental késői szüretelésű borai büszkélkedhetnek kimagasló minőséggel, sárgabarackra és őszibarackra emlékeztető ízzel és üde gyümölcsösséggel. A legjobb évjáratok több évtizedig is tárolhatóak, miközben komplexitásuk még tovább fokozódik.
És ha már a wachaui borászok szóba kerültek : Az 1980-as évek közepén a jövőbe látó borászok csoportja létrehozta a ma Vinea Wachau Nobilis Districtusnak nevezett szervezet elődjét, amely a mai napig szigorú szabályozást jelent a tagok számára. Nemcsak arról van szó, hogy Wachau megnevezéssel piacra kerülő boraikba nem kerülhet a borvidék határain kívülről származó alapanyag, hanem például arról is, hogy a tagságba tartozó pincészetnek nem lehetnek érdekeltségei más osztrák vagy külföldi borvidékek pincészeteiben. Ausztrián belül egyedül Wachauban létezik az a háromszintű borminősítő rendszer, amelynek tagjai a steinfeder, a federspiel és a smaragd nevet viselik. Az egymásra épülő kategóriák a szőlő érettsége alapján különböztethetőek meg, mivel pedig ez a besorolás kizárólag száraz borok címkéjén jeleníthető meg, az alkoholtartalmon nyugszik a szabályozás. A steinfeder borok alkoholtartalma a 11,5% alatt húzódik, a federspiel felel meg a 11,5-12,5%-nak, míg a smaragd e fölött húzódik.
A szigorú szabályokra egyébként pedig azért lett szükség mert 1985-ben néhány ember úgy döntött, hogy a biztonság kedvéért feljavítják rémséges borukat egy kis fagyállóval. Lett is belőle égszakadás, földindulás, tiltás, bojkott. Az osztrák borásztársadalom ennek hatására úgy döntött, hogy nem kirakatpert csinál és nem alibi bezárásokat, mint mi az Alföldön, hanem rendet vágott a népek között.
Wachau borai fiatalon is jól fogyaszthatók, de a magasabb minőségi kategóriába soroltak kifejezetten hosszan érlelhetőek. Több prémium termelő ma már nem készít steinfeder kategóriájú bort, de a nagyobb volumennel bíró pincészetek vagy az elsősorban turizmusra koncentráló borászatok kínálatában még ma is van jelentősége. Ha a borvidéken járunk, érdemes ellátogatni a helyi heurigerekbe, ezekbe a boros gazdák által működtetett borozókba, ahol a helyi borok mellé elsősorban hideg húsokat és húskészítményeket szolgálnak fel
Stájerországban elsősorban a sauvignon blanc vált a borvidékek ismertetőjegyévé. Ez a nemzetközileg is elterjedt szőlőfajta itt a legtöbb esetben tipikus fekete ribizli ízvilágot mutat fel és különösen illatos, gyümölcsös bort eredményez. Az aperitifiként is szívesen fogyasztott sárga muskotály és a rózsavirág illatú tramini szintén megtalálható az osztrák borvidékek kínálatában, akárcsak a különböző burgundifajták, a fehérburgundi és a chardonnay. Ez utóbbit a legtöbb esetben tölgyfahordóban érlelik. Regionális specialitásnak számítanak a Zierfandler és a Rotgipferl fajták – egy kis magyarországi területen kívül csak a Bécstől délre elterülő termálvidéken teremnek meg.
Aki több pincét is meg szeretne tekinteni, annak Ausztriában több borvidék közül is válogathat: Alsó-Ausztria borvidékein például a kíváncsiak pincéről pincére vándorolhatnak és belekóstolhatnak a különböző borfajtákba, valamint kastélyok hatalmas pincéiben nyerhetnek betekintést a borkészítés rejtelmeibe, illetve kaphatnak egy kis ízelítőt a helyi szokásokból is.
![]() |
Stift Klosterneuburg |
A Stift Klosterneuburg pincéje, Bécstől északra – Ausztria egyik legrégebbi és legnagyobb borászata – hihetetlen, 36 méteres mélységben található a föld alatt. A retzi élménypince 21 kilométeren keresztül húzódik az északi borvidék alatt.
![]() |
Schloss Steggau |
A stájer Seggau kastélyban pedig Európa egyik legnagyobb borpincéje található, amely 300 éves, 72 méter hosszú, valamint nyolc és fél méter magas.
![]() |
Loisium |
A régi borhagyomány és a modern építészet ötvöződése jellemző Ausztria keleti borászataira. Az alsó-ausztriai Langenloisban fekvő Loisium, a Sandgrube 13 Kremsben és a burgenlandi Domäne Pöttelsdorf ugyanazt a célt tartják szem előtt: a bort minden érzékkel elérhetővé tenni, valamint a borkészítésben rejlő tudást továbbadni. A Loisiumban és a Domäne Pöttelsdorfban egyedülálló módon kialakított látványborászatokban tekinthető meg, amit Ausztriában már régóta tudnak: hogyan készül a jó bor. E tudást megosztani és a borkészítők munkájának elismerését kivívni kiválóan sikerült ezen a borvidéken. Alig akad valaki, aki ne csodálkozva és elismeréssel (valamint persze szomjasan) lépne ki a pincékből a szabad ég alá. Egy egészen különös a borhoz kapcsolódó élményvilágot hoztak létre Bécsben: a Hotel Rathaus a pincétől a padlásig a borból „táplálkozik”. A többszörösen kitüntetett szálloda 39 szobájának mindegyike egy-egy híres borászról lett elnevezve (akiknek bora a szoba hűtőszekrényében is megtalálható).
Tehát mielőtt lebecsülnénk a sógorok borait, először mindenféleképpen kóstoljuk meg. Aztán ha nem ízlik, lehet válogatni a snapszok és sörök közt ! Prost !!!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése