Ugrás a fő tartalomra

Ausztria gyémántja - Swarovski


 
Swarovski….van e aki e nevet nem ismeri…Ha esetleg mégis lenne ilyen, annak elárulom, hogy a Swarovski igen jól csengő név manapság. Az ékszergyártó cég - melynek székhelye az ausztriai Wattensben található – a világ egyik vezető kristály-ékszerkészítő cége, mindemellett sok más egyéb dolog is megtalálható a termékeik közt. A gyémánt a hölgyek legjobb barátja, de szerintem egy Swarovski ékszer is megteszi, nem?
Daniel Swarovski
 
 
De ne szaladjunk előre…..A cég alapítója , Daniel Swarovski 1892-ben született az Osztrák-Magyar Monarchia területén ,a mai  Csehországban. Már gyerekkorában érdeklődéssel figyelte édesapját annak műhelyében, és egyre jobban magával ragadta a kristályüveg megmunkálásának folyamata. 21 éves korára megfogalmazódott benne az elhatározás, hogy forradalmasítja a technológia folyamatát, többek között Siemens és Edison technikai újításai alapján.  9 év tervezés és próbálgatás után , 1892-ben szabadalmaztatta ez eljárást, mellyel gyorsabbá és pontosabbá vált a kristályok megmunkálása .

 
 
1895-ben sógorával Franz Weis-szel és Armand Kosmannal alapította meg saját cégét, mely a Swarovski & Co. néven vált ismertté. A család ekkor már az ausztriai Wattensben élt, ahol a cég ma is található. A századforduló táján már olyan nyereséges volt a cég, hogy egy saját villa építésére is futotta. Természetesen nem ültek a babérjaikon, a cég üzleti filozófiájában mindig is kiemelt szerepet töltött be a fejlesztés és fejlődés. 1913-ban megkezdődött a tökéletesre csiszolt kristályok tömeges előállítása, ami a világhírt is meghozta a cég számára. Miközben Európában tombolt az első világháború, a Swarovski cég saját csiszológép előállításán dolgozott, melynek eredményeképp elkészült Tyrolit csiszolókorong ma a piacvezető a maga nemében, a márkanevet aztán 1919-be le is védették.  A békeévekben sem tétlenkedtek, új eljárásként bevezetésre került a Trimmings is, majd fokozatosan nyitottak a divat felé, mert felismerték, hogy a kristállyal díszített ruhaanyagok óriási lehetőségeket rejtenek magukban. És a divatvilág sem hazudtolta meg önmagát,: Swarovski kiegészítő nélkül  már-már slamposnak is érezhette magát az ember….A második világégés során a cég egy leányvállalata – a Swarovski Optik -  gyakorlatilag a csődtől mentette meg a vállalatot, ugyanis a harcoló feleknek igen nagy szükségük volt kiváló minőségű távcsövekre,melyek üveglencséit a Swarovski szállította….

 
 
A cég 1948-tól aztán fokozatosan magára talált. Megszámlálhatatlan szintetikus drágakövével és a Strass márkával a divat és ékszervilág halhatatlanjai közé emelkedett.  1976-ban mutatják be az első dekoratív kristályfigurákat, Silver Crystal néven, az USA-ban pedig 1977-ben jelenik meg az első ékszerkollekció  majd 12 évvel később Angliában is. 1989-ben kezdetét veszi a  Daniel Swarovski kollekció tervezése. Ez a kollekció exkluzív ékszerekből és kiegészítőkből áll, nem elsősorban a hétköznapi embereket célozva meg.  Napjainkban a cég csak a nagy divatmárkáknak készít exkluzív kollekciókat, a Diorral együttműködve fejlesztették ki a Aurora Borealis ( Sarki fény) nevű kristályszint. Mivel azonban egy szűk rétegből nem lehet nyereségesen megélni, a cég  már az egyszerű fülbevalótól kezdve a pendrive-on át  karácsonyfadíszig számos termék csoportban jelen van. 
 
 
 
 Napjainkban 120 országban található meg  márka, melynek jelképe egy hattyú. A cég hivatalos színei a Swarovski piros és a éjkék.  Évente két kollekcióval jelentkeznek, egy őszi – téli és egy tavaszi – nyári kollekcióval melyek egyaránt tartalmaznak mind klasszikus mind divatos esetenként extravagáns ékszereket, kiegészítőket, táskákat és órákat egyaránt.
Aurora Borealis
 
A cég dinamikus növekedése miatt több részre osztották :  A Swarovski, mely ékszereket és kiegészitőket gyárt , a Swarovski  Optik távcsövek (jelképe a sas)  Swarovski Signity: más cégek ékkövekkel való ellátása , Swarovski Strass: kristálycsillárok (Versailles, Metropolitan Opera)  Swarovski  Swareflex és a Tyrolit: kristálycsiszoló és vágó felszerelések készítése.
A Swarovski Kristály Világ kivülről...

...és belülről
 
1995-ben – a cég alapításának 100.évfordulója apropóján - az ausztriai Wattensben megnyílt a Swarovski  Kristály Világ, amely egy multi funkciós létesítmény. Amellett, hogy bemutatják a kristálymegmunkálás folyamatát, koncert és kiállító terem illetve egy shop is található itt, nehogy véletlenül Swarovski nélkül térjen haza a kedves látogató… Önnek , Kedves Olvasó, van már ?  J

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sörözzünk !!! Az osztrák söripar remekei :-)

Az előző poszt végén írtam, egy kis helyi fesztiválról. Azt tudni kell, hogy Ausztriában, Svájcban és Németországban is az emberek minden lehetőséget megragadnak, hogyha szórakozásról van szó. De, ezt is ésszel teszik :   teszem azt, az egyik kis faluban szükség van a faluban található padok felújítására, akkor szerveznek egy jótékonysági estet, összeszalad a falu, a helyi vállalkozók kitelepszenek, sör, kolbász stb.     Az itt összegyűjtött adományokból pedig rendbe rakják a padokat,   aztán lesik a következő alkalmat, hogy szervezhessék a következő kis bulit… Igy megy ez… Az ilyen kis összejöveteleken de akár a nagyobb fesztiválokon aztán a helyi sörfőzdék igen kitesznek magukért. Ausztriában nagy hagyománya van a sörfőzésnek és a sörivásnak, erről szólna most ez a kis bejegyzés. Az osztrák sörök nagy része is a német tisztasági törvény alapján készül. Hogy mi is ez : 1516-ban Bajorországban bevezették az úgynevezett "tisztasági törvényt", amely a sörfőzéshez csak a négy

Schloss Hohenwerfen - Kémek a Sasfészekben

Schloss Hohenwerfen - Kémek a Sasfészekben  Salzburg és Bischofshofen közt az A10 jelű autópályán haladva pazar látvány tárul az utazó elé, ugyanis   kb.150 méter magasból egy gyönyörű vár   magasodik a völgy fölé. Ez a Schloss Hohenwerfen, s az impozáns vár sokaknak ismerős lehet: az épület Schloss Adler művésznéven a Kémek a Sasfészekben című, 1968-ban készül háborús remekmű díszleteként és helyszínenként szolgált. De ne rohanjunk előre ... A vár 1075-és 1078 között épült   Gebhard, salzburgi érsek megrendelésére, a környék védelmének céljából. A vár hosszú évszázadok át a salzburgi érsekek birtokában volt, és egy időben vadászkastélyként is funkcionált. A német parasztháborúk idején a felfegyverkezett bányászok és munkások 1525-1526-ban megtámadták, az ostrom után pedig porig égették. A lázadások leverése után aztán   - büntetésből -   nekiállhattak újra építeni. A renoválás során itáliai erőd-és várépítési   tapasztalatokat is felhasználtak. A harmincéves háború

A MILKA - Story : A lila tehén nyomában

H a azt mondom, MILKA, mindenkinek beugrik a lila tehén  és a finom alpesi csoki. De mitől lett ilyen népszerű a márka ? Ime a MILKA story.... Kezdjük az elején : Phillip Suchard  - aki  eme csodát megalkotta - svájci cukrászmester, 17 éves korában kezdett el gyakornokként dolgozni testvére berni cukrászdájában . Mint abban az időben sokan , a fiatal ember híres és sikeres szeretett volna lenni, erre lehetőséget pedig abban látott, hogy Amerika felé vegye az irányt. Svájci órákkal és nagy becsvággyal felpakolva vágott bele a nagy kalandba, ami aztán nem úgy sikerült ahogyan ő tervezte. Hazatérve Svájcba,  1825 novemberében Neuenburgban megnyitotta saját cukrászdáját,  ahová egy újszerű édesség,  az "au chocolat fin de sa fabrique",  vagyis a „finom házi készítésű csokoládé"-val igyekezett becsábítani az embereket. A valódi kézműves termékek hamar népszerűek lettek, azonban a lassú gyártás miatt hamarosan modernizálni kellett az üzemet. 1826-ban a szoms