Ugrás a fő tartalomra

Schnaps, Rum oder Jägermeister ?



Lassan itt a jó idő és a fesztiválszezon, melyeknek nélkülözhetetlen kelléke a rövidital. De mit szeretnek a sógorok illetve mi az amiről egyből Németország jut az eszünkbe?  
A jóféle magyar pálinkát ugye nem kell bemutatni, bizonyos mennyiségig bárki főzethet magának és iszogathatja amig kitart. Ezzel szemben  Ausztriában négy tartomány készithet kajszibarack pálinkát: Burgenland, Alsó-Ausztria, Stájerország és Bécs. A magyar pálinkával ellentétben tiltott a folyamatos lepárlás alkalmazása, és különlegesen lassú lefőzéssel kell biztosítani a minél gazdagabb ízt. Alkoholtartalma legalább 37,5%. Az osztrák élelmiszerkönyv a „Barack Palinka” betűzést használja, de a magyar és osztrák változat hivatalosan ugyanazon uniós árujelző („pálinka”) alá tartoznak.



A pálinka osztrák elnevezése, a „Schnaps”, az alsó-német nyelvterületről származik és a „Schnappen” (elkapni) szóból eredhet, amire arra utal, hogy a pálinkát általában egyetlen slukkra isszák ki a pohárból. Míg pálinkát gyümölcsből, burgonyából és gabonából is készítenek addig a párlatokat csak különböző gyümölcsök vagy gyümölcsborok alkoholos erjesztésével és desztillálásával állítják elő. Eközben a párlatok megőrzik a felhasznált gyümölcs aromáját és ízét.


Ausztriában a pálinkakészítés komoly hagyományokra nyúlik vissza. Egyes üzemek, mint például a burgenlandi Kukmirnban található Lagler Pálinkafőző Manufaktúra, amely rendelkezik Mária Terézia korából származó pálinkafőzési monopóliummal is. Az osztrák parasztgazdaságokban már évszázadok óta készítik az úgynevezett „Obstlert”, amely almából és körtéből készült, házilag desztillált pálinka.
Az elmúlt néhány évtizedben Ausztriában is hódítani kezdett a minőségi pálinkaivás szenvedélye, ehhez kialakult a minőségi pálinkafőzdék magja, melyek italai már nemzetközi szinten is igen jól fogynak …Nem is csoda, hiszen Ausztria egyedülállóan változatos gyümölcstermesztési kultúrával rendelkezik, amely ideális táptalaj a gyümölcspárlatok készítéséhez. A különleges specialitások közé tartoznak a kizárólag a wachaui sárgabarackból készített párlatok.


Az Obstler vagy más néven gyümölcspárlatnak nevezett itókák is igen népszerüek és kelendőek.
Hagyományosan szilvát és különböző alma-, valamint körtefajtákat is felhasználnak a párlatok készítéséhez. Különösen a vilmoskörte támaszt nagy kihívást a professzionális pálinkakészítők elé: a belőle készült párlat jellemzője a laikusok számára is könnyedén felismerhető könnyed, gyümölcsös íz, azonban pont ennek a jellegzetes gyümölcsíznek köszönhetően nem tűr semmiféle hibát a feldolgozás során.

Az ország kiterjedt erdőségeiben vadon termő gyümölcsök is ideális alapanyagok egy finom pálinka készítéséhez. Különösen ízletesnek számítanak a málnából készült párlatok: egy liter málnapálinkához akár harminc kiló gyümölcsre is szükség lehet, amely meglehetősen magasra tolja az árat is. A földiszeder, a madárberkenye, a vadcseresznye és a kökényszilva is a pálinkafőzők kedvelt alapanyaga. Érdekességként megjegyezhetjük a kökényszilva esetében, amennyiben a magot is felhasználják, különleges marcipán aromát kölcsönöz az italnak.

Igazi ritkaságnak számít a barkócából készült párlat. A parányi gyümölcs az Elő-Alpok térségében, magas fákon nő, a szüret nagyon fáradtságos, ennek megfelelően csak kis mennyiségű gyümölcsöt lehet összegyűjteni. Így ez a pálinka különösen magas árral rendelkezik.


A cseresznyepálinka Svájcban és Németországban a gyümölcspárlatok között az első helyen áll. Svájcban a vadcseresznye érett gyümölcséből készül. A svájciak a körtepálinkájukra büszkék. A világhírű Vilmos körtepálinkát egy William nevű svájci körtetermesztőről nevezték el.

Aztán ha már Németország szóba került, megkerülhetetlen a Jägermeister azaz a könznyelv által agancsos kóla-ként aposztrofált itóka :-)


A Jägermeister 56 különböző gyógynövényből készült német gyártmányú gyomorkeserű likőr, amelyet az alsó-szászországi Wolfenbüttel városában állítanak elő és palackoznak. A likőr máig féltve őrzött receptje 1934 óta létezik. A német piacra egy évvel később vezették be a terméket. A hetvenes évek eleje óta egyre több országba exportálják is az italt; ma már nyolcvannál is több államba. Ezzel a Jägermeister az export tekintetében a legsikeresebb német szeszes ital, amelynek nagyobb részét immár külföldön adják el. A Jägermeister fogalmát, amely magyarul „vadászmestert”, „fővadászt” jelent, az 1934-es szövetségi vadászati törvény, a Bundesjagdgesetz vezette be újonnan Németországban. Az ital megalkotója, Kurt Mast  maga is lelkes vadász volt, így a névválasztás kézenfekvő volt. Mivel 1934 júliusa óta Hermann Göring volt a Harmadik Birodalom vadászmestere, vagyis a Reichsjägermeister is, a likőrt korábban olykor Göring-Schnaps-ként is emlegették.
A Jägermeister logója Szent Hubertusz legendájára utal és egy szarvasfejet ábrázol, amelynek agancságai között egy fénylő kereszt látható.
Hubertus a legenda szerint szenvedélyes vadász volt, és egy nagypénteki vadászat alkalmával pompázatos szarvast pillantott meg, agancsai között fénylő kereszttel. Hubertus e jel hatására magába szállt és felhagyott a vadászattal. Először remete, aztán pap, majd püspök lett, a X. században pedig a vadászok és erdészek védőszentjükké választották.
Az üveg címkéjén az alábbi vers található, amely Otto von Riesenthal nevéhez fűződik:
Das ist des Jägers Ehrenschild,
daß er beschützt und hegt sein Wild,
waidmännisch jagt, wie sich's gehört,
den Schöpfer im Geschöpfe ehrt.
Nyers fordításban így hangzik:
Ez a vadász becsületének jelképe,
hogy óvja és gondozza a vadját,
vadászhoz méltóan vadásszon, ahogy illik,
s tisztelje a teremtményben a Teremtőt.
Persze a nem is lenne az igazi, ha ezeknek az itókáknak nem létezne „másolata” vagy ha úgy tetszik gazdaságos változata, elég csak a Jagdstolz gyomorkeserűre gondolni, vagy a kommersz szeszekre, amik pálinka néven futnak…


De ha már a röviditaloknál tartunk, akad itt egy igazi különlegesség, „Ausztria szelleme” azaz a Stroh rum…. Az italt eredetileg 1832-ben Klagenfurtban  ötölte  ki Sebastian Stroh, akiről aztán a nevét is kapta.1900-ban a párizsi világkiállításon aranyérmet kapott a nedű. Mivel az Osztrák – Magyar Monarchiának nem volt semmilyen kapcsolata semmilyen trópusi régióval ezért megpróbálták helyettesíteni a cukornád melaszt egy aroma keverékkel és Inländerrum néven forgalmazták. Mivel azonban az Európai Unió szigorúan szabályozza a kérdést, ezért aztán  1999. januárjától  cukornád-alkohol az ital alapja.
5 féle variáns létezik belőle : Stroh 38, Stroh 40, 54 Stroh, Stroh 60 és 80 Stroh.
A számozás az alkoholtartalom térfogat százalékos csökkenését jelenti...A világ egyes részein a turisták akár fertőtlenitésre is használhatják, viszont Ausztia szerte számos koktél és sütemény nélkülözhetetlen alkotóeleme.
A felsorolás koránt sem teljes , remélhetőleg ez a kis kedvcsináló meghozta mindenki kedvét egy “feleshez “ !!!

Egészségünkre !!!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sörözzünk !!! Az osztrák söripar remekei :-)

Az előző poszt végén írtam, egy kis helyi fesztiválról. Azt tudni kell, hogy Ausztriában, Svájcban és Németországban is az emberek minden lehetőséget megragadnak, hogyha szórakozásról van szó. De, ezt is ésszel teszik :   teszem azt, az egyik kis faluban szükség van a faluban található padok felújítására, akkor szerveznek egy jótékonysági estet, összeszalad a falu, a helyi vállalkozók kitelepszenek, sör, kolbász stb.     Az itt összegyűjtött adományokból pedig rendbe rakják a padokat,   aztán lesik a következő alkalmat, hogy szervezhessék a következő kis bulit… Igy megy ez… Az ilyen kis összejöveteleken de akár a nagyobb fesztiválokon aztán a helyi sörfőzdék igen kitesznek magukért. Ausztriában nagy hagyománya van a sörfőzésnek és a sörivásnak, erről szólna most ez a kis bejegyzés. Az osztrák sörök nagy része is a német tisztasági törvény alapján készül. Hogy mi is ez : 1516-ban Bajorországban bevezették az úgynevezett "tisztasági törvényt", amely a sörfőzéshez csak a négy

Schloss Hohenwerfen - Kémek a Sasfészekben

Schloss Hohenwerfen - Kémek a Sasfészekben  Salzburg és Bischofshofen közt az A10 jelű autópályán haladva pazar látvány tárul az utazó elé, ugyanis   kb.150 méter magasból egy gyönyörű vár   magasodik a völgy fölé. Ez a Schloss Hohenwerfen, s az impozáns vár sokaknak ismerős lehet: az épület Schloss Adler művésznéven a Kémek a Sasfészekben című, 1968-ban készül háborús remekmű díszleteként és helyszínenként szolgált. De ne rohanjunk előre ... A vár 1075-és 1078 között épült   Gebhard, salzburgi érsek megrendelésére, a környék védelmének céljából. A vár hosszú évszázadok át a salzburgi érsekek birtokában volt, és egy időben vadászkastélyként is funkcionált. A német parasztháborúk idején a felfegyverkezett bányászok és munkások 1525-1526-ban megtámadták, az ostrom után pedig porig égették. A lázadások leverése után aztán   - büntetésből -   nekiállhattak újra építeni. A renoválás során itáliai erőd-és várépítési   tapasztalatokat is felhasználtak. A harmincéves háború

A MILKA - Story : A lila tehén nyomában

H a azt mondom, MILKA, mindenkinek beugrik a lila tehén  és a finom alpesi csoki. De mitől lett ilyen népszerű a márka ? Ime a MILKA story.... Kezdjük az elején : Phillip Suchard  - aki  eme csodát megalkotta - svájci cukrászmester, 17 éves korában kezdett el gyakornokként dolgozni testvére berni cukrászdájában . Mint abban az időben sokan , a fiatal ember híres és sikeres szeretett volna lenni, erre lehetőséget pedig abban látott, hogy Amerika felé vegye az irányt. Svájci órákkal és nagy becsvággyal felpakolva vágott bele a nagy kalandba, ami aztán nem úgy sikerült ahogyan ő tervezte. Hazatérve Svájcba,  1825 novemberében Neuenburgban megnyitotta saját cukrászdáját,  ahová egy újszerű édesség,  az "au chocolat fin de sa fabrique",  vagyis a „finom házi készítésű csokoládé"-val igyekezett becsábítani az embereket. A valódi kézműves termékek hamar népszerűek lettek, azonban a lassú gyártás miatt hamarosan modernizálni kellett az üzemet. 1826-ban a szoms