Mindenki szereti, de tulajdonképpen mitől pizza a pizza ?
Gondolom, mindenik eszébe jutott már pizza evés közben ( vagy utána), hogy mekkora koponya is volt aki ezt a kaját kitalálta…Na igen, de azt nem árt tudni, hogy a pizza nem a ma divatos reformkonyha találmánya, története egészen régre nyúlik vissza az időben….
A pizza szó az olasz „picea” szóból ered, amit a rómaiak a kenyér kemencében sütésének leírására használtak. Feltűnése az első dél-itáliai görög kolóniák idejére tehető, sőt Pompei romjai közt is találtak olyan üzletek maradványait, amelyek a mai pizzériák elődeinek tekinthetők.
AZ „ős pizza” sokban különbözött a ma ismert változataitól: eredetileg kenyértésztából készült, zöldségekkel megrakott lángos volt. Paradicsom helyett akkor még sokszor mézet használtak, mert a paradicsom nem volt igazán elterjedt akkoriban, majd amikor már ismertebb lett, mérgezőnek hitték….Így aztán csak a 18.századtól lett általánosan elterjedt szokás, hogy a pizzát paradicsommal készítik.
Nápoly szegényebb részein már a 18.század elején is létezett néhány kisebb pizzakészitő bolt, ahonnan olyan ínycsiklandó illatok áradtak szét, hogy annak már az uralkodó osztály tagjai sem tudtak ellenállni. I. Bourbon Ferdinándot, Szicília és Nápoly királyát például annyira izgatta a titokzatos finomság, hogy felrúgva a szigorú protokoll szabályokat személyesen kereste fel Antonio Testa sütödéjét és megkóstolta a pizzát. Sajnos a királyné nem osztozott férje pizza szenvedélyében, ezért a király a későbbiekben kénytelen volt normál polgári öltözékbe bújva belopakodni a városi pizzériákba, amikor egy jó pizzára támadt kedve.
Az első , modernkori pizza „feltalálását” Raffaele Espositónak, egy nápolyi péknek tulajdonítják, aki egy 1780-ban alapított és Pizzeria Brandi néven még ma is működő sütődében dolgozott. A legenda szerint 1899-ben, I. Umberto király és Margherita királynő látogatása alkalmából különleges pizzát készített, ami az olasz trikolór színeiben pompázott : zöld (ez volt a bazsalikom), Fehér( azaz a mozzarella) és piros( a paradicsom). Készítője a királynő tiszteletér Margherita pizzának nevezte el , ez volt az első hivatalos pizza!!! A királynő - állítólag – el volt ragadtatva az ételtől, készítőjének pedig volt egy kis PR érzéke, ugyanis felvette étterme étlapjára a Margherita pizzát, ami rövid időn belül hatalmas népszerűségre tett szert, nem győzték sütni a annyi fogyott belőle!!!
Pizza Margherita |
1830-ig a pizzát utcai árusoknál lehetett kapni, mivel a szegények eledelének számitott. Az első modernkori pizzéria szintén Nápolyban nyílt meg, amelynek Antica Pizzeria volt a neve.
Antica Pizzeria, Nápoly |
A 19.század elején az olasz bevándorlók magukkal vitték a pizza receptjét, és készítésének fortélyait Amerikába, ahonnan aztán az 1950-es években világhódító útjára indult. 1905-ben New Yorkban megnyílt az Államok első nápolyi pizzériája. Az újdonság erejével ható étel nagyon hamar gigantikus sikert aratott, ennek ellenére Észak-Európában csak az 1960-as években vetette meg a lábát, mindeközben Olaszországban a szerencsés nápolyiakat leszámítva továbbra sem ismerte senki. Újabb évtized múltán, az 1970-1980-as évek környékén végre Rómában és az ország északi részében is bemutatkozott, és onnantól fogva természetesen ott is lelkesen fogyasztották.
Lehet kerek vagy négyszögletes, kicsi vagy nagy, zöldségekkel, sonkával, szalámikkal vagy éppen tengeri herkentyűkkel megrakott, mindettől függetlenül szinte mindenki szereti, és óriási mennyiségekben fogyasztják világszerte. Minden bizonnyal még a legapróbb európai településeken is van legalább egy pizzéria, a zsúfolt nagyvárosokban pedig pizza futárok seregei szállítják házhoz a legtöbb ember által valódi „ős olasz” ételnek tartott ínyencséget.
Lehet kerek vagy négyszögletes, kicsi vagy nagy, zöldségekkel, sonkával, szalámikkal vagy éppen tengeri herkentyűkkel megrakott, mindettől függetlenül szinte mindenki szereti, és óriási mennyiségekben fogyasztják világszerte. Minden bizonnyal még a legapróbb európai településeken is van legalább egy pizzéria, a zsúfolt nagyvárosokban pedig pizza futárok seregei szállítják házhoz a legtöbb ember által valódi „ős olasz” ételnek tartott ínyencséget.
Sokan elkövetik azonban azt a hibát, hogy mirelit pizzát melegítsenek maguknak: a valódi pizzakészitő mesterek szerint ennek a mirelit valaminek az élvezeti értéke vetekszik az alkoholmentes sörrel és a guminővel J
Megjegyzések
Megjegyzés küldése