Ugrás a fő tartalomra

Kávé és Süti - Egy kis Ausztria

Egy kis gasztroturizmus avagy hogyan hol és mit Bécsben ....
<>
 
<>
 
<>
<>
 
<>
 

Az osztrák kávé kultúra messze földön híres. Szinte átláthatatlan a variációk sokasága. Aki Ausztriában egyszerűen egy kávét rendel, azonnal elárulja magáról, hogy külföldi.

 
A legenda szerint egy volt lengyel katona, Franz Kolschitzky nyitotta meg az első kávéházat Bécsben. Eszerint a törökül jól beszélő Kolschitzky 1683-ban, Bécs második török ostroma idején felbecsülhetetlen szolgálatokat tett V. Károlynak azzal, hogy meghozta a felmentő lengyel csapatok közeledtének a hírét. Jutalma egy telek és többféle hadizsákmány volt, utóbbi között félezer zsák fekete babbal. Az először teveeledelnek gondolt szemekről kiderült, hogy ízletes ital főzhető belőlük - tartja a hagyomány. Valójában már 1645 körül ismerték a kávét Bécsben, de az első kávéház megnyitására Johannes Diodato örmény kereskedő kapott engedélyt a császártól 1685-ben.

Franz Kolschitzky

 
Bécsben nagy múltja van a kávéházi kultúrának, nem csoda, hogy a fogyasztásban is élen jár Ausztria. A külföldieket is beleértve napi átlag 2,6 csésze fogy kávéból, fejenként évi 160 liter, illetve nyolc kilogramm. Csak vízből fogy több Ausztriában az italok közül, a sör is csak a harmadik helyen áll. Európában csak Norvégiában, Dániában és Finnországban fogyasztanak több kávét.
Az eredeti osztrák kávék alapja a közepesre pörkölt kávéból (bécsi pörkölés), hagyományos (nem gőzzel működő) kávéfőzőben főtt kávé. A kézi pörkölés idő- és emberigényes ceremóniája, a kávékészítés lassúbb, megfontoltabb módja, a kávék kikészítésének és felszolgálásának szertartásossága itt szétválaszthatatlan egységet alkotnak. 
De hogy ne csak a sablonok kerüljenek szóba , a bécsi Café Central igazán kitett magáért 1913-ban, már ami az ördögi összesküvéseket illeti. A hosszú és kemény tél folyamán az egyik törzsvendég, Herr Bronstein gyakran sakkozott itt egy nagy bajuszú, megtermett ellenféllel. Az akkori rendszer titkosrendőrsége ügyet sem vetett rájuk, bezzeg később, az orosz forradalom kitörése után már viszont nagyon is tudták , ki is volt ez a két ember: Herr Bronstein  nem volt más mint Trockij, a nagybajszú ellenfél pedig Sztálin……
A második világháború kitörése előtt kb. 4000 kávéház működött Bécsben,napjainkra ez a szám 400 körül mozog. A kávéházak gyakori látogatói tudják,  mitől is lesz egy hely jó kávéház. Fontos például a kiszolgáló személyzet, és akik gyakran járnak Bécsben, illetve Ausztria  más kávéházaiban, azok bizonyára tapasztalták, hogy a „csinos csomagolású” pincérnők feltétlenül előnyt jelentenek, de nem ez számít. Minden kávéház alfája és omegája  - a kiváló minőségű kávé mellett – a megfelelő modorú és arckifejezésű pincér. Egyes intézmények pincérei állítólag egy szent türelmét is próbára tennék….
A jó modor és kulturált viselkedés elengedhetetlen, ám a turistának nem árt tisztában lenni azzal, hogy az osztrákok, de különösen a bécsiek valóságos tudománnyá fejlesztették a kávéivást.  Szerintük ugyanis a kávéház nem csak arra való, hogy az emberfia lezuhan a székre behörpinti a kávéját és már rohan is tovább, hanem ez a hely , ahol pletykálni, újságot olvasni, sakkozni , randevúzni lehet, persze maga a kávézás is egy fontos szempont. Persze ennek is megvan a maga ára, de hát meg kell fizetni a a kellemes környezetet és a nyugalmas légkört.

A Császárváros leghiresebb helyei :


Café Central

Az egyik leghíresebb, és legdrágább bécsi kávézó 1860-ban nyílt meg. A 20. század elején a bécsi értelmiség törzshelyévé vált. Számos híresség megfordult itt, köztük Trockij. A Cafe Central kávéi, süteményei, és atmoszférája fantasztikusak. A falakat Sissi, és Franzl festményei díszítik.
 Cím: Herrengasse 14. U3 metró: Herrengasse megálló.





Demel 

A Demelt kitűnő süteményei, és tortái, művészi, színes ablakai, és barokk berendezési tárgyai világhírűvé tették. A kitűnő kávéházat 1786-ban alapították, jelenlegi helyére 1857-ben költözött. Az árak ugyanakkor igen magasak itt, és sokak szerint a cukrászda dolgozói sem túl segítőkészek. Megkóstolható itt az Sachertorte is, amely összehasonlítható a Cafe Sacher eredeti tortájával. Több legenda is kering annak kapcsán, hogy hogy juthatott hozzá a Demel a recepthez. A Hotel Sacher tortájához képest az a különbség, hogy a Demel Sacher-tortájában a sárgabaracklekvár nem a közepén, hanem a bevonat alatt található. 

 Cím: Kohlmarkt 14. U3 metró: Herrengasse állomás. 2A, 3A busz: Hofburg megállóhely

Drei Husaren

A Drei Husaren 1933-as megnyitása óta Bécs egyik legelegánsabb, és legnagyobb presztízsű éttermének számít. Ebben a luxusétteremben talán az autentikus bécsi konyhaművészet legjobb alkotásait szolgálják fel, a legjobb minőségű hozzávalókból, a legjobb elkészítéssel, a háttérben cigányzenével. Az árak nem olcsók, így azok a kispénzű turisták, akik mégis szeretné élvezni az étterem fantasztikus légkörét, a legjobban teszik, ha az étterem egyik előre összeállított menüjét választják.

Cím: Weihburggasse 4. U1, U3 metróvonal: Stephansplatz állomás.




Landtmann

A Café Landtmann Bécs 1. kerületében található. Talán ez Bécs legelegánsabb, és legnagyobb presztízsű kávéháza. 1873-ban Franz Landtmann alapította. Ma Ausztria vezető politikusai, üzletemberei, és értelmiségei itt találkoznak. Meglátogatta már Sigmund Freud, Marlene Dietrich, Paul McCartney, és még sok híres ember. A kávézónak remek konyhája is van.

 Cím: Dr. Karl Lueger Ring 4. U3 metró: Herrengasse állomás.



Sacher

Bécs egyik leghíresebb kávéházában, amely a szintén igen híres Sacher Hotelben van, megkóstolható Ausztria leghíresebb édessége, a fantasztikusan finom, eredeti Sachertorte. A hely presztízsével a magas árak is együtt járnak, de a legautentikusabb Sacher-tortát itt lehet megkóstolni, és persze meg is lehet ebédelni.

 Cím: Philharmonikerstrasse 4. U3: Stephansplatz megálló. Innen pár perc gyaloglás, vagy átszállás az U1-re, és leszállás az Oper - Kärnterstrasse állomáson.


A kávérendelés viszont sokkal bonyolultabb , mint gondolnánk.  Ha meg akarjuk őrizni  tekintélyünket a pincér előtt , akkor  a bécsi illem szerint rendeljünk…A sima kávé már nem sikk, sőt megbocsájthatatlan bűn (legalábbis a kávéházi iratlan etikett szerint J)… Kérjünk inkább egy kleiner vagy grosser Braunert(kicsi vagy nagy adag tejeskávé), esetleg egy Kapuzinert, vagy egy Eispännert (feketekávé felvert habbal, pohárban ) vagy a számtalan változat egyikét., például  az alábbi lehetőségekből:
Kleiner Schwarzer, vagy Mokka az alapja az többi változatnak.

A nagy fekete (Großer Schwarzer) a kis fekete (Kleiner Schwarzer) duplája.

Espresso - a tejet külön szervírozzák hozzá.

Doppelmokka, vagy Mokka Gespritzt - mokka konyakkal.

Verlängerter - ez egy kis fekete, amit „hosszú lére” eresztenek, hogy a csésze tele legyen.

Melange - fekete, kicsit hosszított kávé, habos meleg tejjel fele-fele arányban.

Franziskaner - Melange tejszínhabbal

Kaisermelange - mokka, felvert tojássárgájával és mézzel, vagy porcukorral meghintve.

Kleiner Brauner illetve Großer Brauner tejjel vagy inkább tejszínnel kevert változatai a feketének.

Cappuccino - erős kávé, sok tejjel,habosítva, csokireszelékkel megszórva.

Einspänner - habos kávé, erősre főzve, üvegpohárban tálalják, tejszínhabbal a tetején.

Eiskaffee - jeges kávé, alapja a jó vaníliafagylalt, amit jéghideg, erős feketével öntenek le és tejszínhabbal koronáznak meg.

Fiaker - dupla espresso, porcukor,sok tejszínhab, cseresznyepálinkával

Kaffee verkehrt - több tej mint kávé.

Maria Theresia - nagy mokka, narancslikőrrel,tejszínhab, porcukor.

Mokkasino - egyharmad espresso, egyharmad kakaó,egyharmad tej.

Mozart - nagy mokka, cherry brandyvel és tejszínhabbal.

Obermaier - nagy mokka, aminek egy vékony réteg hideg tejszín van a tetején

Pharisäer - Doppelmokka, cukor, kakaópor, rum, tejszínhab, fahéj
(a Pharisäert nem szabad összekeverni, a tejszínhabon át kell inni)
Biedermeier - nagy mokka, sárgabarack likőr és tejszínhab
Türkischer ill. Griechischer - szűretlen török kávé

Grosser Brauner


Kaiser Melange


Mokkasino


Bármelyik jobb kávéházban egy pohár vizet is kapunk  a feketénk mellé, amit a pincérek ingyen újratöltenek, ahányszor csak kérjük.
De a kávéházak ma már elképzelhetetlenek egy szelet , - kulináris orgazmust okozó -  sütemény nélkül. Hát persze hogy mindenkinek a Sacher torta ugrik be elsőre, de nehogy azt higgye bárki is , hogy csak ennyit tudnak felmutatni a sógorok….
Sacher torta
 A híres desszert Johann Wolfgang Goethe halálának évében, 1832-ben látta meg a napvilágot. Ősrégi alakjában Franz Sacher 16 éves cukrászinas alkotta meg Metternich herceg udvarában, amikor egy díszvacsora napján a főszakács megbetegedett, és az ifjoncra maradt a desszert elkészítése. Az ifjú inas olyan sikert aratott „költeményével”, hogy 30 éves korára meg is gazdagodott. Napjaink finom tortája azonban csak az ő Eduard fia fáradozásának köszönhetően született meg: akkor „fejlesztette fel” a csokis édességet, amikor beállt inasnak a híres nevezetes Demel udvari cukrászmesterhez. Igazán ismertté azonban nem utolsó sorban Katharina Pratosnak a szakmabeliek által ma is nagyra becsült A dél-német konyha című szakácskönyvének köszönhetően vált, amelyben a szerző „Chocolade Torte a la Sacher”-ként dicsérte.
A cukrászsüteményhez csaknem hasonlóan legendásak azok a pereskedések, amelyeket az idők folyamán Sacher és Demel folytatott egymás ellen annak eldöntése végett, hogy melyiküket illetik meg a névhez fűződő jogok. A perpatvar a szálloda igazgatónőjének, Anna Sachernek 1930-ban bekövetkezett elhunytával kezdődött. Annak idején ugyanis Franz Sacher Eduard fia elszegődött Demelhez, és az udvari cukrásznak engedte át az „Eduard Sacher-torta” szabadalmi jogát.
Megindult a több szakaszban és egész sor perben lefolyt „tortacsata” a torta közepére felkent második réteg lekvárról, amint azt Sacher bevezette, illetve arról, hogy vaj helyett használhatnak-e margarint a sütéshez. A vita tulajdonképpeni lényege azonban annak eldöntése volt, hogy melyikük szerzi meg az „eredeti” Sachertorta forgalmazásának jogát. Ezt végül is Sacher szerezte meg, míg az udvari cukrász csupán az időközben minőségi fogalommá lett „Sachertorte” (Sacher-torta) megjelölést használhatja a mai napig. Emellett természetesen számos ausztriai kávéházban és cukrászdában számos változat kapható.
Osztrák almás rétes

Igazán megérdemel még néhány szót az igazi osztrák almás rétes is, melynek a tésztáját olyan vékonyra nyújtják, hogy kis túlzással a leveleken keresztül újságot lehet olvasni. A töltelék reszelt alma , fahéj és mazsolakeveréke, finom ropogósra sütve, porcukorral hintve….De hosszasan sorolhatnám még a különféle ínyencségeket ,mit az Ischler, a Kaiserschmarni, A Stiriai metélt, a Linzer és a többi ..és a többi…. A felsorolás nem teljes, mint ahogyan nem lehet úgy beszélni az osztrákok kávéjáról és sütijéről, hogy ne kóstoljuk meg !!! Akinek lesz rá lehetősége, el ne mulassza…..

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sörözzünk !!! Az osztrák söripar remekei :-)

Az előző poszt végén írtam, egy kis helyi fesztiválról. Azt tudni kell, hogy Ausztriában, Svájcban és Németországban is az emberek minden lehetőséget megragadnak, hogyha szórakozásról van szó. De, ezt is ésszel teszik :   teszem azt, az egyik kis faluban szükség van a faluban található padok felújítására, akkor szerveznek egy jótékonysági estet, összeszalad a falu, a helyi vállalkozók kitelepszenek, sör, kolbász stb.     Az itt összegyűjtött adományokból pedig rendbe rakják a padokat,   aztán lesik a következő alkalmat, hogy szervezhessék a következő kis bulit… Igy megy ez… Az ilyen kis összejöveteleken de akár a nagyobb fesztiválokon aztán a helyi sörfőzdék igen kitesznek magukért. Ausztriában nagy hagyománya van a sörfőzésnek és a sörivásnak, erről szólna most ez a kis bejegyzés. Az osztrák sörök nagy része is a német tisztasági törvény alapján készül. Hogy mi is ez : 1516-ban Bajorországban bevezették az úgynevezett "tisztasági törvényt", amely a sörfőzéshez csak a négy

Schloss Hohenwerfen - Kémek a Sasfészekben

Schloss Hohenwerfen - Kémek a Sasfészekben  Salzburg és Bischofshofen közt az A10 jelű autópályán haladva pazar látvány tárul az utazó elé, ugyanis   kb.150 méter magasból egy gyönyörű vár   magasodik a völgy fölé. Ez a Schloss Hohenwerfen, s az impozáns vár sokaknak ismerős lehet: az épület Schloss Adler művésznéven a Kémek a Sasfészekben című, 1968-ban készül háborús remekmű díszleteként és helyszínenként szolgált. De ne rohanjunk előre ... A vár 1075-és 1078 között épült   Gebhard, salzburgi érsek megrendelésére, a környék védelmének céljából. A vár hosszú évszázadok át a salzburgi érsekek birtokában volt, és egy időben vadászkastélyként is funkcionált. A német parasztháborúk idején a felfegyverkezett bányászok és munkások 1525-1526-ban megtámadták, az ostrom után pedig porig égették. A lázadások leverése után aztán   - büntetésből -   nekiállhattak újra építeni. A renoválás során itáliai erőd-és várépítési   tapasztalatokat is felhasználtak. A harmincéves háború

A MILKA - Story : A lila tehén nyomában

H a azt mondom, MILKA, mindenkinek beugrik a lila tehén  és a finom alpesi csoki. De mitől lett ilyen népszerű a márka ? Ime a MILKA story.... Kezdjük az elején : Phillip Suchard  - aki  eme csodát megalkotta - svájci cukrászmester, 17 éves korában kezdett el gyakornokként dolgozni testvére berni cukrászdájában . Mint abban az időben sokan , a fiatal ember híres és sikeres szeretett volna lenni, erre lehetőséget pedig abban látott, hogy Amerika felé vegye az irányt. Svájci órákkal és nagy becsvággyal felpakolva vágott bele a nagy kalandba, ami aztán nem úgy sikerült ahogyan ő tervezte. Hazatérve Svájcba,  1825 novemberében Neuenburgban megnyitotta saját cukrászdáját,  ahová egy újszerű édesség,  az "au chocolat fin de sa fabrique",  vagyis a „finom házi készítésű csokoládé"-val igyekezett becsábítani az embereket. A valódi kézműves termékek hamar népszerűek lettek, azonban a lassú gyártás miatt hamarosan modernizálni kellett az üzemet. 1826-ban a szoms