Ugrás a fő tartalomra

2009 Jungfraujoch , Svájc királynője - 1.nap

Seisenbergklamm - Oberaudorf

A  jóból sosem elég- örök igazság  így hát ennek szellemében 2009 augusztusában ismét átruccantunk a szomszédos Ausztriába, majd Svájcba…mert a jóból sosem elég J

Augusztus 12.-én a szokásos hajnali ébresztő,  Szeged, Budapest menetrend következett, majd miután csoportunk összeállt , egy budaörsi kitérővel elindultunk Ausztria felé. Már-már a szokásoknak megfelelően egy kis mosonmagyaróvári megállás, tankolás után egészen a St.Pölten melletti Rosenberg étteremlánc –ig robogtunk. Azt megállapítottuk, hogy a környék változatlan, ugyanolyan szép és rendezett minden, mint egy évvel ezelőtt… Innen a következő megálló a Mondsee, majd a Salzburgtól délre levő Seisenbergklamm felé vettük az irányt, ami a tündéri nevű Weißbach bei Lofer nevű falu mellett található. Ez egy szurdok, amit a hegyről lezúduló víz vájt ki magának.  Szép nagy parkoló fogadja a turistákat, majd a belépő megvásárlása után egy kis hídon kell átmenni, ami a kristálytiszta vizű patak felett ível át, és meg lehet kezdeni a kb. egy-másfél órás sétát.  

A bejárat


Az út első részén már feltűnik a Klammgeist –az szurdok szelleme – aki hasznos tudnivalókkal és ismeretekkel szórakoztatja a látogatókat ( már persze ha a kedves látogató ért németül …) . A séta elején egy fűrészüzem mellett haladtunk el, közben pedig belemerészkedtünk a sziklás patakba, aminek még mindig kristálytiszta és jéghideg volt a vize…


A Fűrészüzem



Aztán szépen elkezdett egyre emelkedni az út, falépcsőkön ballagtunk egyre feljebb, és úgy vált a vízesés is egyre vadabbá…  Az úgy egyre csak emelkedett, egyre keskenyebbek lettek a falépcsők, a sziklák is egyre közelebb voltak a fejünkhöz, egyre kevesebb fény szűrődött át a fák lombjai közt…elérkeztünk a z úgynevezett sötét részbe….  Itt már egész haragosan zúdul lefelé a víz, hűvös van és a kedves turistának nem árt a fejére is vigyáznia, különben  fájós élmény lesz a kiálló sziklákkal való találkozás….

Keskenyedő fahíd



Kezd vadulni a víz...

A Sötét rész és a kiálló sziklák




      Egy kis kedvcsináló :-)

A Seisenbergklamm  1831-ben volt először látogatható. Favágók építettek utakat, járdákat és lépcsőket, amit 1912-ben felújítottak. 1916-ban egy árvíz teljesen elpusztította a kiépített útvonalakat és majd egy évtizedig nem is történt meg a rekonstrukció.1924-ben aztán ismét nekiláttak a Seisenbergklamm kiépítésének. 1925.július 26.-án felszentelték a szurdokot, és ismét látogatható volt a nagyközönség számára. 1940-be egy vihar ismét megrongálta a szurdokot, amit csak 1953-ban kezdtek el újra helyreállítani, és csak 1954-re sikerült teljesen befejezni. 1974 óta természetvédelmi terület.

Miután jól kibámészkodtuk magunkat, visszaszálltunk a buszra, és a szállásunk felé vettük az irányt, ami már Németországban volt, körülbelül 2 kilométerre a határtól. Oberaudorfban, az Inn folyó túlpartján.

Szállásunk a Wilder Kaiser Sporthotel , ahonnan szép kilátás nyílt a környék hegyeire…Vacsora és némi helyi sörkülönlegesség után még sétáltuk egy kicsit a környéken, szokás szerint, majd visszamentünk a hotelbe.


 Most jobban is szétnéztünk, és vidám képeket fedeztünk fel, amik a falra vannak festve… van itt minden, a munkás hétköznapok ábrázolásától az ejtőernyős tandemugrásig , legelésző tehenektől népviseletbe öltözött emberkékig minden, szépen felfestve …Ime :



Folyt.Köv.

A Seisenbergklamm-beli fényképeket a "világ legjobb szurdokfotósa " készitette!! Köszi Márti !!! :-)

Megjegyzések

  1. És egy árva hír sincs arról, hogy ki volt a hajnali sofőr Szegedre :)?
    Vagy ilyen pocsékul vezettem :)?

    VálaszTörlés
  2. AZ az igazság, hogy nem emlékszem :-)....Lehet , hogy azért mert aludtam ? :-) ....Vagy mert annyira kapaszkodtam a majrévasba? :-) ...Tényleg te vittél át minket? :-) ...Oly rég volt, de nem baj, mert hamarosan újra próbálkozhatsz :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sörözzünk !!! Az osztrák söripar remekei :-)

Az előző poszt végén írtam, egy kis helyi fesztiválról. Azt tudni kell, hogy Ausztriában, Svájcban és Németországban is az emberek minden lehetőséget megragadnak, hogyha szórakozásról van szó. De, ezt is ésszel teszik :   teszem azt, az egyik kis faluban szükség van a faluban található padok felújítására, akkor szerveznek egy jótékonysági estet, összeszalad a falu, a helyi vállalkozók kitelepszenek, sör, kolbász stb.     Az itt összegyűjtött adományokból pedig rendbe rakják a padokat,   aztán lesik a következő alkalmat, hogy szervezhessék a következő kis bulit… Igy megy ez… Az ilyen kis összejöveteleken de akár a nagyobb fesztiválokon aztán a helyi sörfőzdék igen kitesznek magukért. Ausztriában nagy hagyománya van a sörfőzésnek és a sörivásnak, erről szólna most ez a kis bejegyzés. Az osztrák sörök nagy része is a német tisztasági törvény alapján készül. Hogy mi is ez : 1516-ban Bajorországban bevezették az úgynevezett "tisztasági törvényt", amely a sörfőzéshez csak a négy

Schloss Hohenwerfen - Kémek a Sasfészekben

Schloss Hohenwerfen - Kémek a Sasfészekben  Salzburg és Bischofshofen közt az A10 jelű autópályán haladva pazar látvány tárul az utazó elé, ugyanis   kb.150 méter magasból egy gyönyörű vár   magasodik a völgy fölé. Ez a Schloss Hohenwerfen, s az impozáns vár sokaknak ismerős lehet: az épület Schloss Adler művésznéven a Kémek a Sasfészekben című, 1968-ban készül háborús remekmű díszleteként és helyszínenként szolgált. De ne rohanjunk előre ... A vár 1075-és 1078 között épült   Gebhard, salzburgi érsek megrendelésére, a környék védelmének céljából. A vár hosszú évszázadok át a salzburgi érsekek birtokában volt, és egy időben vadászkastélyként is funkcionált. A német parasztháborúk idején a felfegyverkezett bányászok és munkások 1525-1526-ban megtámadták, az ostrom után pedig porig égették. A lázadások leverése után aztán   - büntetésből -   nekiállhattak újra építeni. A renoválás során itáliai erőd-és várépítési   tapasztalatokat is felhasználtak. A harmincéves háború

A MILKA - Story : A lila tehén nyomában

H a azt mondom, MILKA, mindenkinek beugrik a lila tehén  és a finom alpesi csoki. De mitől lett ilyen népszerű a márka ? Ime a MILKA story.... Kezdjük az elején : Phillip Suchard  - aki  eme csodát megalkotta - svájci cukrászmester, 17 éves korában kezdett el gyakornokként dolgozni testvére berni cukrászdájában . Mint abban az időben sokan , a fiatal ember híres és sikeres szeretett volna lenni, erre lehetőséget pedig abban látott, hogy Amerika felé vegye az irányt. Svájci órákkal és nagy becsvággyal felpakolva vágott bele a nagy kalandba, ami aztán nem úgy sikerült ahogyan ő tervezte. Hazatérve Svájcba,  1825 novemberében Neuenburgban megnyitotta saját cukrászdáját,  ahová egy újszerű édesség,  az "au chocolat fin de sa fabrique",  vagyis a „finom házi készítésű csokoládé"-val igyekezett becsábítani az embereket. A valódi kézműves termékek hamar népszerűek lettek, azonban a lassú gyártás miatt hamarosan modernizálni kellett az üzemet. 1826-ban a szoms