Ugrás a fő tartalomra

Bajorországi csodák 1.nap

 
Wimbachklamm - Ebbs
 
Végre, ismét utazhattunk, nem is akárhová, hanem a Bajor Alpokba, némi osztrák kitérővel. Mi nagyon jól éreztük magunkat, remélhetőleg e sorok elolvasása után mindenki más is….
 
A menetrend a szokásos: korai kelés, a bőröndöket lecűgölni a negyedikről, majd irány Szeged. A hajnali , néptelen országúton lehet haladni, sőt ….4 órakor befut a transzferbusz, cuccokat be a raktérbe és már megyünk is Budapestre. Reggel 6 óra után pár perccel már a mi utunkra induló buszunk előtt ácsorogtunk, és lestük az ismerősöket, mert ugye utazni jó , de csoportosan még jobb.
Miután mindenki megvolt a sofőrünk a gázra lépett, majd a szokásos budaörsi kis megállás után a mosoni pihenőhelyen álltunk meg tankolni, innen egy 2 és fél órás etap végén már a z ismerős St.Pölten-i Rosenberger étteremlánc jellegzetes épületénél álltunk meg. A szokásosnál kevesebben voltak, a gulasch még mindig remek, és a shop-ban is van csecse-becse rendesen J. Ebéd után robogtunk tovább Salzburg irányába, hogy aztán egy kis kitérővel már is a Németországban találjuk magunkat, egész pontosan a berteschgadeni régióban.
Valahol Ausztriában
 
Első napi lábmozgató úti célunk a Wimbachklamm, ami Ramsau mellett található. Miután az egyik parkoló autót egy tréler vitt el, a buszunknak máris lett helye J A  szurdokba való belépés egy kissé macerás: a parkolóból egy közepes nehézségű kaptatón fel kell menni a pénztárig – az út kb. 800 méter, gyönyörű házak  közt – majd fejenként 2 euróért kapunk egy–egy érmét, ami a szoláriumokban használatos érmékhez hasonló. Na, ezzel az érmével lehet belépni a pénztártól kb. 300 méterre található forgóajtós bejáraton magába a szurdokba. Miért kellett ezt ilyen bonyolulttá tenni?
 

Az információs tábla a parkolóban

Az ominózus bejárat

Szóval a Wimbachklamm: A Watzmann lábánál található szurdok első hídjait a ramsaui favágók építették 1843-ban. Néhány év alatt sikerült olyan állapotba hozni, hogy 1847 óta a turisták is látogathatják. Egy laza kétórás sétával oda-vissza megjárható, igazából meredek emelkedő sincs benne, persze ezt mindenki máshogyan érzi. Viszont a látvány: nem egy egyszerű szurdokot kell elképzelni, , azaz nem csak meredek sziklafalak és egy vízesés van benne, hanem konkrétan a sziklákon mindenhonnan kisebb – nagyobb vízesések találhatók és mindenhonnan jön a víz!
Itt még szelid a víz...

...majd egy komolyabb lesz

Kisebb ...

...és nagyobb patakok

Szivárvány is van
 
Gyönyörű, ahogyan a lent kavargó, zúgó vízesésbe a sziklákról eljut a víz, itt-ott kisebb szivárványok alakulnak ki. Azt mondanom sem kell, ahogy a víz kristálytiszta, és hideg, szomjoltónak is kiválóan alkalmas J
Jó tudni az idelátogatóknak, hogy a szurdok csak alulról közelíthető meg, azaz egyirányú, mert nincs másik bejárat…. miután elértünk a végéhez, az ott levő forgóajtón kimehettünk volna, és akkor a párhuzamosan futó túraútvonalra jutottunk volna ki, onnan viszont csak jókora kerülővel lehet visszajutni a kiindulópontra. Ezt most - érthető okokból nem vállaltuk J
 
Miután visszasétáltunk a buszunkhoz, ismét Ausztria felé vettük az irányt, szállásunk ugyanis a határ túloldalán, Ebbs-ben volt. Fantasztikus panorámában volt részünk, ráláttunk a  Berteschgaden feletti hegyen található Sasfészekre – Adolf Hitler egykori rezidenciája helyén ma egy kisebb ház található - és a hegyi utakat meredek csúcsok szegélyezték, itt-ott még hófoltokat is láttunk. A falvakban mindenhol rend és tisztaság az úr, és olyan hihetetlen nyugalmat áraszt magával mindegyik kis település…

Útközben

Hegyek, gyönyörű házak és nyugalom mindenhol

 
Kora este érkeztünk meg Ebbs-be. Két évvel ezelőtt már voltunk itt, csak akkor a falu másik végén lévő szállodában jártunk, most pedig a Hotel Unterwirt-ben , ami nem mellékesen Gourmet étterem is. Szobánk az utcafrontra nyílt, az erkély félig az út fölé nyúlt, és végig volt pakolva gyönyörű muskátlikkal. Tipikus tiroli szálló, a belső is ezt erősítette bennünk.

Hotel Unterwirt, Ebbs

 
 
A vacsoránál még egy kisebb meglepetés ért bennünket, a pincér ugyanis egy Siklósról idekerült magyar srác volt, ez a társaság nagyobbik részének jelentős könnyebbséget jelentett a rendelésnél. Jelentem a sör itt is egészen jó volt J  … És hogy a vacsoráról is ejtsek néhány szót : a leves  előtt kihozták az előmelegített tányért (!), majd a kis fémcsészéből a felszolgálók ott az asztalnál szervírozták bele a levest . Az első fogás jellegzetes osztrák leves: zellerkrémleves, snidlinggel gazdagon megszórva, a második fogás pedig sült füstölt tarja, barnaszósszal burgonyapürével és zöldborsóval, a desszert pedig túrókrém fagylalt-tal. A lányom – aki először utazott velünk – már itt nagyon jól járt: neki ugyanis egy háromgömbös fagylaltkelyhet szervíroztak ki, tejszínnel gazdagon díszítve – mondanom sem kell, hogy simán bevágta J
A második fogás
 
Vacsora után még egy gyors sétára is jutott idő...
 
Kora este
 
 ...de mivel a fáradtság nagy úr, és másnap sok jó program várt ránk, este tíz után takarodóra került sor! Első napnak nem is volt rossz….

Megjegyzések

  1. Gyönyörű tájak,a gyermekeim már részesei: arra felé dolgoznak

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sörözzünk !!! Az osztrák söripar remekei :-)

Az előző poszt végén írtam, egy kis helyi fesztiválról. Azt tudni kell, hogy Ausztriában, Svájcban és Németországban is az emberek minden lehetőséget megragadnak, hogyha szórakozásról van szó. De, ezt is ésszel teszik :   teszem azt, az egyik kis faluban szükség van a faluban található padok felújítására, akkor szerveznek egy jótékonysági estet, összeszalad a falu, a helyi vállalkozók kitelepszenek, sör, kolbász stb.     Az itt összegyűjtött adományokból pedig rendbe rakják a padokat,   aztán lesik a következő alkalmat, hogy szervezhessék a következő kis bulit… Igy megy ez… Az ilyen kis összejöveteleken de akár a nagyobb fesztiválokon aztán a helyi sörfőzdék igen kitesznek magukért. Ausztriában nagy hagyománya van a sörfőzésnek és a sörivásnak, erről szólna most ez a kis bejegyzés. Az osztrák sörök nagy része is a német tisztasági törvény alapján készül. Hogy mi is ez : 1516-ban Bajorországban bevezették az úgynevezett "tisztasági törvényt", amely a sörfőzéshez csak a négy

Schloss Hohenwerfen - Kémek a Sasfészekben

Schloss Hohenwerfen - Kémek a Sasfészekben  Salzburg és Bischofshofen közt az A10 jelű autópályán haladva pazar látvány tárul az utazó elé, ugyanis   kb.150 méter magasból egy gyönyörű vár   magasodik a völgy fölé. Ez a Schloss Hohenwerfen, s az impozáns vár sokaknak ismerős lehet: az épület Schloss Adler művésznéven a Kémek a Sasfészekben című, 1968-ban készül háborús remekmű díszleteként és helyszínenként szolgált. De ne rohanjunk előre ... A vár 1075-és 1078 között épült   Gebhard, salzburgi érsek megrendelésére, a környék védelmének céljából. A vár hosszú évszázadok át a salzburgi érsekek birtokában volt, és egy időben vadászkastélyként is funkcionált. A német parasztháborúk idején a felfegyverkezett bányászok és munkások 1525-1526-ban megtámadták, az ostrom után pedig porig égették. A lázadások leverése után aztán   - büntetésből -   nekiállhattak újra építeni. A renoválás során itáliai erőd-és várépítési   tapasztalatokat is felhasználtak. A harmincéves háború

A MILKA - Story : A lila tehén nyomában

H a azt mondom, MILKA, mindenkinek beugrik a lila tehén  és a finom alpesi csoki. De mitől lett ilyen népszerű a márka ? Ime a MILKA story.... Kezdjük az elején : Phillip Suchard  - aki  eme csodát megalkotta - svájci cukrászmester, 17 éves korában kezdett el gyakornokként dolgozni testvére berni cukrászdájában . Mint abban az időben sokan , a fiatal ember híres és sikeres szeretett volna lenni, erre lehetőséget pedig abban látott, hogy Amerika felé vegye az irányt. Svájci órákkal és nagy becsvággyal felpakolva vágott bele a nagy kalandba, ami aztán nem úgy sikerült ahogyan ő tervezte. Hazatérve Svájcba,  1825 novemberében Neuenburgban megnyitotta saját cukrászdáját,  ahová egy újszerű édesség,  az "au chocolat fin de sa fabrique",  vagyis a „finom házi készítésű csokoládé"-val igyekezett becsábítani az embereket. A valódi kézműves termékek hamar népszerűek lettek, azonban a lassú gyártás miatt hamarosan modernizálni kellett az üzemet. 1826-ban a szoms