Ugrás a fő tartalomra

Ház kilátással ....



Regina Margherita Capanna


Egy jó helyen lévő ház , remek kilátással egy vagyont ér....akkor meg pláne , ha ez a kecó Európa legmagasabb helyén lévő háza  :-)  Idei első  posztomban egy nem mindennapi hegyi látványosságot szeretnék bemutatni : ime a Regina Margharita Cappana, ami a 4554 méteres Signalkuppe ( vagy ha így jobban tetszik Punta Gnifetti ) csúcsán található, és hegyi menedékházként funkcionál!



1889.július 14. Ezen a napon az Olasz Alpin Club, a CAI képviselői jóváhagyták azt a tervet,mely szerint 4500 méteres magasság felett egy hegyi kunyhót építsenek, ami lehetővé teszi hegymászók és tudósok számára, hogy kipihenjék magukat illetve tudományos kísérleteket végezzenek a hegyi betegség megismerésére és kezelésére.  Választásuk az Alpok 5. legmagasabb csúcsára, az olasz-svájci határ közelében lévő Signalkuppéra esett. Az 1890-ben megkezdett építkezés nem mindennapi logisztikai kihívást jelentett:  az építőanyagot és mindent ide fel kellett valahogy juttatni, majd fel is kellett építeni a házikót....Ezt úgy oldották meg, hogy a kunyhót a völgyben összerakták, majd a szétszedett állapotban öszvérekkel felhordták, majd fent összeszerelték. 1893-ra készült  el a házikó,hivatalosan 1893 szeptember 4.-én nyitották meg. Nevét Sayovai Margit olasz királynő után kapta, aki néhány nappal korábban  eltöltött itt néhány napot. A  királynőt egyébként a hegymászó királynőként is emlegetik illetve a néphagyomány szerint róla nevezték el a Margherita pizzát  is.....

Az építkezés kezdete

A királynő látogatása

A régi épület 

A kunyhót 1899-ben egy meteorológia megfigyelő állomással bővítették, majd évtizedekig szinte hozzá sem nyúltak,  ezért a hetvenes évek végére eléggé lepusztult állapotba került. A felújítás 1977-ben kezdődött, a régi házikót lebontották, és a ma is látható épületet emelték a helyére. AZ új épületegyüttes 1980-ban nyílt meg a korszerűsítés azóta is folyamatos. Jelenleg ez a hely a legmagasabban található menedékhely Európában, szükség esetén 70 főnek biztosít szállást, a szobák elektromos árammal ellátottak, közös fürdőszobával, éttermi ellátással és  internet hozzáféréssel felszereltek.

Napjainkban

Nem egy laza séta

Azonban feljutni egy kicsit macerás: 3725 méterig egy felvonó felröppenti a vállalkozókat, onnan azonban gyalog kell menni, a hátralévő 1300 méter megtétele elég kemény kihívás. Profi alpinista felszerelés és tapasztal hegyi vezető nélkül elindulni kész öngyilkosság..... Négyezer méteren már a körülmények sem hétköznapiak:  hegyi betegség, légszomj alakulhat ki azoknál, akik nem járnak gyakran a magas hegyekben. Ha a kisüt a nap védelem nélkül pillanat alatt leég vagy napszúrást kap a hegymászó, a vakítóan csillogó hó pedig hóvakságot okozhat. A fényvisszaverődés olyan erős a hóról, hogy alulról sebesre képes égetni egy nap alatt a túrázó orrlyukait. Ha köd vagy vihar van, könnyen el lehet tévedni, ami a hidegben végzetes lehet.

A kilátás

Tiszta időben a Matterhorn is látszik

A menedékházban bárki megszállhat, de különösen drága odafent az élet, mivel helikopterrel szállítják fel a szükséges dolgokat. Személyzet márciustól szeptemberig van, után bezárnak, de egy helységet nyitva hagynak, ha mégis akadna olyan őrült aki  felkapaszkodik ide szezonon kívül....És még valami : 2017 nyara óta a házhoz legközelebb eső település, Alagna Valsesia elöljárósága engedélyezte, hogy a házban hivatalosan is házasságot lehessen kötni. Ha csak ez volt eddig az akadály , akkor nincs más hátra mint előre !!!! Szállásfoglalás és egyéb infók : http://www.caivarallo.it/rifugi_cai_varallo/capanna_regina_margherita_rifugio.php



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sörözzünk !!! Az osztrák söripar remekei :-)

Az előző poszt végén írtam, egy kis helyi fesztiválról. Azt tudni kell, hogy Ausztriában, Svájcban és Németországban is az emberek minden lehetőséget megragadnak, hogyha szórakozásról van szó. De, ezt is ésszel teszik :   teszem azt, az egyik kis faluban szükség van a faluban található padok felújítására, akkor szerveznek egy jótékonysági estet, összeszalad a falu, a helyi vállalkozók kitelepszenek, sör, kolbász stb.     Az itt összegyűjtött adományokból pedig rendbe rakják a padokat,   aztán lesik a következő alkalmat, hogy szervezhessék a következő kis bulit… Igy megy ez… Az ilyen kis összejöveteleken de akár a nagyobb fesztiválokon aztán a helyi sörfőzdék igen kitesznek magukért. Ausztriában nagy hagyománya van a sörfőzésnek és a sörivásnak, erről szólna most ez a kis bejegyzés. Az osztrák sörök nagy része is a német tisztasági törvény alapján készül. Hogy mi is ez : 1516-ban Bajorországban bevezették az úgynevezett "tisztasági törvényt", amely a sörfőzéshez csak a négy

Schloss Hohenwerfen - Kémek a Sasfészekben

Schloss Hohenwerfen - Kémek a Sasfészekben  Salzburg és Bischofshofen közt az A10 jelű autópályán haladva pazar látvány tárul az utazó elé, ugyanis   kb.150 méter magasból egy gyönyörű vár   magasodik a völgy fölé. Ez a Schloss Hohenwerfen, s az impozáns vár sokaknak ismerős lehet: az épület Schloss Adler művésznéven a Kémek a Sasfészekben című, 1968-ban készül háborús remekmű díszleteként és helyszínenként szolgált. De ne rohanjunk előre ... A vár 1075-és 1078 között épült   Gebhard, salzburgi érsek megrendelésére, a környék védelmének céljából. A vár hosszú évszázadok át a salzburgi érsekek birtokában volt, és egy időben vadászkastélyként is funkcionált. A német parasztháborúk idején a felfegyverkezett bányászok és munkások 1525-1526-ban megtámadták, az ostrom után pedig porig égették. A lázadások leverése után aztán   - büntetésből -   nekiállhattak újra építeni. A renoválás során itáliai erőd-és várépítési   tapasztalatokat is felhasználtak. A harmincéves háború

A MILKA - Story : A lila tehén nyomában

H a azt mondom, MILKA, mindenkinek beugrik a lila tehén  és a finom alpesi csoki. De mitől lett ilyen népszerű a márka ? Ime a MILKA story.... Kezdjük az elején : Phillip Suchard  - aki  eme csodát megalkotta - svájci cukrászmester, 17 éves korában kezdett el gyakornokként dolgozni testvére berni cukrászdájában . Mint abban az időben sokan , a fiatal ember híres és sikeres szeretett volna lenni, erre lehetőséget pedig abban látott, hogy Amerika felé vegye az irányt. Svájci órákkal és nagy becsvággyal felpakolva vágott bele a nagy kalandba, ami aztán nem úgy sikerült ahogyan ő tervezte. Hazatérve Svájcba,  1825 novemberében Neuenburgban megnyitotta saját cukrászdáját,  ahová egy újszerű édesség,  az "au chocolat fin de sa fabrique",  vagyis a „finom házi készítésű csokoládé"-val igyekezett becsábítani az embereket. A valódi kézműves termékek hamar népszerűek lettek, azonban a lassú gyártás miatt hamarosan modernizálni kellett az üzemet. 1826-ban a szoms